Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este obligată să se prezinte în faţa comisiei parlamentare

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este obligată să se prezinte în faţa comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009. Mihaela Dumitrescu are detalii despre deciziile de astăzi ale Curţii Constituţionale.
Reporter: CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public în legătură cu refuzul şefei procurorilor anticorupţie de a se duce la audierile sin Legislativ. CCR mai spune că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe lângă faptul că trebuie să se ducă în faţa comisiei, trebuie să pună la dispoziţia acesteia şi documentele sau mijloacele de probă deţinute utile activităţii lor. Potrivit comunicatului CCR, judecătorii constituţionali au stabilit însă că nu există un coflict între Parlament şi Ministerul Public în legătură cu faptul că procurorul general Augustin Lazăr nu a sancţionat-o pe şefa DNA pentru acest refuz şi nu a transmis la Legislativului copia dosarului penal despre scrutinul prezidenţial, clasat ulterior. Sesizările au fost formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.
Realizator: Ministerul Public susţine că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale clarifică o problemă de drept care nu a mai avut precedent în sistemul judiciar. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, CCR confirmă punctul de vedere al Parchetului General comunicat şi membrilor Comisiei de Anchetă a alegerilor din 2009 că nu există prevederi legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau către altă instituţie extrajudiciară. Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat, cu puţin timp în urmă, că decizia CCR care a admis parţial existenţa unui conflict de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public în legătură cu refuzul şefei DNA de a se prezenta la audieri, era una necesară.
Oana Florea: Cred că era nevoie de o decizia a Curţii Constituţionale tocmai pentru faptul că nu există o lege care să reglementeze funcţionarea Comisiilor speciale de anchetă. Tocmai de aceea, în raportul parţial am făcut vorbire despre necesitatea unei astfel de legi. În plenul Comisiei de anchetă vom discuta despre decizia Curţii Constituţionale şi despre activitatea noastră pe viitor, adică dacă vom mai avea audieri, dacă consideră necesară invitarea doamnei Kovesi sau nu, dacă mai consideră necesare alte probe cu acte, de la alte instituţii ale statului. Vom vedea./fmihoc/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie