Guvernanţii insistă pe transferul de taxe sociale la angajat, dar sindicatele nu sunt de acord

Reprezentanţii sindicatelor nu au ajuns nici astăzi la vreo înţelegere cu guvernul în ceea ce priveşte solicitarea lor de anulare a transferului contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat. În timp ce sindicatele acuză executivul că vrea să acopere astfel găurile de la bugetul de stat, guvernanţii insistă pe transferul de taxe sociale la angajat, măsură care face parte dintr-un pachet legislativ alături de Legea salarizării şi scăderea nivelului de impozitare.
După întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi că nu au ajuns la nicio înţelegere şi au reafirmat că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va mări artificial salariul brut şi îl va reduce în realitate pe cel net.
Liderul Confederaţiei Sinducale Cartel Alfa, Bogdan Hossu: „S-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale, în sensul în care „nu vreţi să acceptaţi transferul în momentul respectiv anulăm legea de salarizare existentă, 153″, ceea ce este complet anormal, pentru că, practic legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus chestiunea la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Se poate regândi legea, fără acest transfer de taxe în care, de fapt, ce se întâmplă? Creşte artificial salariul brut, iar pe net, în tot sectorul bugetar, nu va exista creşterea respectivă”.
Şi reprezentanţii patronatelor au discutat astăzi cu premierul Mihai Tudose despre transferul contribuţiilor sociale. Dragoş Petrescu, din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a spus că dorinţa mediului de afaceri este aceea ca salariile să nu scadă şi că este posibil ca salariul brut să crească pentru a-l păstra pe cel net la nivelul dinaintea transferului contribuţiilor sociale.
Dragoş Petrescu: „Am avut chiar şi un scneariu pe care noi l-am lucrat în cadrul coaliţiei, realizat pe baza salariului minim pe economie ,şi din acest scenariu, acest transfer al contribuţiilor nu va afecta veniturile angajaţilor, dimpotrivă vor fi 2% cel puţin venituri suplimentare pentru angajaţi”./ilixandru/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 octombrie)