Sistemul Ro Alert a fost aprobat de guvern şi urmează să avertizeze populaţia în timp real asupra fenomenelor naturale periculoase

 Punerea în funcţiune a sistemului RO Alert, prin care oamenii vor fi avertizaţi, prin mesaje pe telefonul mobil, în timp real, asupra unor fenomene naturale care le-ar putea pune viaţa în pericol, a fost aprobată ieri de Executiv, printr-o ordonanţă de urgenţă. Redactorul RRA Mugur Mihăiţă ne oferă mai multe informaţii despre deciziile luate în şedinţa de guvern de ieri:
Reporter: Sistemul Ro Alert va avertiza populaţia în timp real prin mesaje pe telefonul mobil în cazul producerii unor cutremure sau fenomene meteo grave. Aplicaţia va fi gestionată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în coordonarea secretarului de stat, Raed Arafat. Ministrul de interne, Carmen Dan, a precizat că pentru punerea în funcţiune a sistemului Ro Alert, Guvernul va aloca 30 de milioane de lei din fondul de rezervă.
Carmen Dan: Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide, prin surse autorizate, adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă şi acest mesaj, acest sistem de alertare este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat. Este necesar, deoarece, din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare ne vom confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene nowcasting.
Reporter: 200 de familii afectate de calamităţi naturale sau în care există persoane cu probleme grave de sănătate vor primi sprijin financiar de la guvern. Fondul aprobat pentru aceste ajutoare depăşeşte 500.000 de lei, iar beneficiarii au fost identificaţi în urma unor anchete sociale. De asemenea, aproape 400.000 de mineri din Valea Jiului vor primi ajutoare de şomaj în valoare de aproape 900.000 de lei./aboboc/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 octombrie