Vremea se răceşte accentuat în acest weekend în mai bine de jumătate din ţară

Vremea se răceşte accentuat în acest weekend în mai bine de jumătate din ţară. 14 judeţe sunt până mâine seară sub cod galben de ploi abundente şi vânt, iar în alte 17 judeţe şi în Bucureşti intră în vigoare de la ora 9:00 o atenţionare de cod portocaliu de vreme rea. Are detalii, meteorologul de serviciu Teodora Cumpănaşu:
Teodora Cumpănașu:  În cea mai marea partea a Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei  vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula, în general, între 40 și 60 de litri pe metru pătrat,  iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat. Todoată, în aceste zone vântul va avea intensificări cu viteze ce vor  depăși la rafală  60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, în Dobrogea vântul va sufla tare cu   peste 80-90 km/h. Celealte zone avertizate cod potocaliu sunt Carpații Meridionali și Carpații de Curbură  unde ne așteptăm la ninsori consistente și la viscol pe creste, în special la peste 1600 de metri altitudine ninsorile vor fi temporar mai consistente cu depuneri de strat de zăpadă și mai ales pe creste va fi viscol. În același timp trebuie menționat că temperaturile vor scădea accentuat în regiunile sudice, estice și centrale, unde mai ales pe parcursul  zilei de sâmbătă  va fi  o vreme rece.
Realizator: În Dobrogea va intra în vigoare de la ora 16:00 şi un cod galben de inundaţii. Potrivit hidrologilor, pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 octombrie