Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti se încheie luni

Adunarea Parlamentară a NATO, care s-a desfăşurat zilele acestea la Bucureşti, se încheie astăzi în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Participanţii vor face o evaluare a stadiului de aplicare a deciziilor adoptate la summitul NATO de la Varşovia şi la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles de anul acesta. De asemenea, va fi pregătită agenda viitorului summit din 2018. Secretarul general al NATO se va întâlni, astăzi, şi cu cele mai înalte oficialităţi ale statului român. Lucrările din ultimele trei zile ale Adunării s-au concretizat în rapoarte pe temele care domină agenda NATO, de la ameninţările Rusiei la adaptarea tehnologică. Unul dintre documente avertizează că NATO riscă să-şi piardă avantajul tehnologic, iar al doilea identifică modalităţile prin care Moscova face presiuni asupra spaţiului euroatlantic.
Reporter: Carmen Gavrilă – Raportorul special, americanul Thomas Marino, a explicat că avantajul tehnologic al NATO este în curs de erodare. Forţele NATO reuşesc cu greu să ţină ul cu ritmul inovaţiilor tehnologice, economiile ţărilor NATO au pierdut monopolul asupra pieselor tehnologice strategice, iar toate acestea creează provocări serioase la adresa comunităţii transatlantice.
Thomas Marino: Nu suntem nici pe departe pregătiţi să facem faţă acestor provocări, bugetele noastre de apărare stagnează, iar situaţia cercetării şi dezvoltării în apărare arată şi mai rău, mai ales în condiţiile în care Rusia şi China ne prind din urmă în acest domeniu. Bugetul Rusiei pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării s-a dublat din 2012 până în 2015, iar unii experţi consideră că bugetul de cercetare-dezvoltare al Chinei îl va depăşi până în anul 2022 pe cel al SUA.
Reporter: În ce priveşte raportul privind Rusia, acesta recomandă ca aliaţii să menţină o poziţie fermă de dexcurajare în faţa provocărilor şi agresiunilor continue ale Rusiei împotriva partenerilor NATO. Documentul notează că momentan e, practic, imposibil de discutat cu Rusia pentru contracararea terorismului, de exemplu, ori pentru pacificarea Siriei. Ba mai mult, conform raportului, Rusia încească să blocheze şi eforturile NATO în Afganistan.
Rasa Juknevičienė, raportorul general: Date fiind agresivitatea Moscovei şi încălcarea normelor internaţionale, Alianţa nu poate să nu ia în calcul şi posibilitatea unei acţiuni agresive a Rusiei împotriva unui stat membru NATO.
Reporter: Raportul menţionează însă că măsurile Alianţei de descurajare la graniţa estică funcţionează şi determină Rusia să îşi schimbe calculele privind riscurile, dar măsurile decise la summitul de la Varşovia trebuie accelerate în lunile următoare./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie)