INVITATIE DE PRESA LA MITING

Asociatia “Cutu, cutu”, organizatie pentru protectia animalelor, va invita la mitingul pentru aplicarea HG nr.1059/2013 art. 41 privind sterilizarea gratuita a cainilor cu proprietar de catre primarii.
Mitingul se va desfasura joi 12.10.2017, intre orele 11-13, in fata Ministerului Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, situat pe Bd. Libertătii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti (repere: Piata Unirii, Bulevardul cu fantani, vizavi de Parlament). In timpul mitingului reprezentantii nostri vor merge in audienta la minister cerand colaborare pe termen lung.
In gospodariile din Romania inca se nasc mai multi caini decat pot fi adoptati. Majoritatea sunt aruncati. Este foarte important ca primariile si proprietarii de caini sa se alature eforturilor depuse de iubitorii de animale si sa corectam acest aspect. Numai UNITI vom reusi sa stopam fenomenul nedorit al cainilor fara stapan din tara. Doar salvatorii de caini singuri nu vor putea NICIODATA sa ajute toti cainii in impas.
Actele normative legate de sterilizare sunt aproape necunoscute proprietarilor de caini, autoritatilor si uneori chiar salvatorilor de animale. Toti proprietarii din tara ar trebui sa fie informati cu privire la Legea nr. 258/2013 art. 13 lit. b) privind “obligativitatea sterilizarii cainilor de rasa comuna si a metisilor” si cu privire la Normele de aplicare, respectiv Hotararea de Guvern nr. 1059/2013 art. 41 privind “posibilitatea legala ca primariile sa sterilizeze gratuit cainii cu proprietar”, la cererea acestora.
Desi aceasta lege si normele ei de aplicare s-au votat in 2013, apreciem dupa feed-back-ul din teritoriu ca nici 0,5 % dintre cetateni nu au sterilizat cainii de rasa comuna, preferand sa abandoneze puii in strada. Astfel se creeaza probleme comunitatii si salvatorilor de caini abandonati, care se vad nevoiti sa-i ia in casele in care sunt deja caini.

PRIN ORGANIZAREA ACESTUI MITING URMARIM SA ATINGEM URMATOARELE TINTE:

– CUNOASTEREA LEGISLATIEI. Pentru a fi un factor de succes este important ca ea sa fie cunoscuta.
– STERILIZAREA GRATUITA A CAINILOR CU PROPRIETAR IN CAT MAI MULTE LOCALITATI. EMITEREA UNOR HOTARARI DE CONSILIU LOCAL in baza HG nr. 1059/2013, art 41. Bucuresti a dat un semnal important si a emis o astfel de hotarare in aceasta vara.
– REDUCEREA ABANDONULUI. Noi, ca specialisti, in fiecare zi ne confruntam cu el! Atinge cote alarmante acum si trebuie redus drastic. Abandonul expune viata animalelor, a iubitorilor de animale, confortul cetatenilor pe strada si bugetul autoritatilor care trebuie directionat pentru a corecta aceasta situatie.
– SA ADUCEM MAI APROAPE DE SALVATORII DE ANIMALE PRIMARIILE SI PROPRIETARII
– SA CONTINUAM ACTIUNILE ASOCIATIEI NOASTRE DE PREVENTIE, LOBBY, EDUCATIE SI INFORMARE, in sprijinul maselor mari de animale. Mitingul vine in continuarea Campaniei informativ-educative a Asociatiei “Cutu, cutu” intitulata “Confort pe strada prin neabandonarea puilor de caine”, derulata prin flyere si afise
– Aceasta actiune vine indirect si IN SPRIJINUL CAPITALEI deoarece daca si localitatile din jurul Capitalei isi vor castra cainii, vom mai avea mai putini caini abandonati in Bucuresti si mai putine cheltuieli de la buget pentru caini

IN TIMPUL MITINGULUI:

-Iubitorii de animale participanti vor aduce o scurta scrisoare adresata Ministerului Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Toate scrisorile le vom inmana in cadrul unei delegatii. Vor descrie un caz ori mai multe cazuri de abandon cu care s-au confruntat si pe care le-au rezolvat cu succes. Cum le-au afectat viata emotionala, personala, bugetul si timpul proprietarii care nu sterilizat cainii, preferand sa-i arunce pe umerii salvatorilor de animale. Daca vom avea scrisori-duplicat le vom inmana mass-mediei prezente.
-Vom realiza pancarte cu fotografia puilor abandonati preluati noi iubitorii de animale, pancarte indemnand primariile si proprietarii sa se implice
-Vom realiza inscrieri pe lista celor care dorim sa realizam lobby pe termen lung pe langa autoritati. Cu aceste persoane vom pastra legatura online si telefonic, iar cu cei din Bucuresti vom desfasura si intalniri periodice
-Vom avea la noi un model de adresare catre primarii

CEREM PRIMARIILOR DIN DIVERSE LOCALITATI SA STERILIZEZE GRATUIT CAINII CU STAPAN. LE VOM ADRESA CERERE.

Consideram ca difuzarea informatiilor de specialitate este foarte importanta si ca va duce la extinderea numarului de sterilizari in localitati, la extinderea gradului de bunastare a animalelor, respectiv a gradului de bunastare a oamenilor (scade numarul de caini nedoriti).
Impreuna putem da un semnal pentru un viitor mai bun al bunastarii animalelor.
Va multumim anticipat pentru implicare.

Pres. Marcela Pisla,asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro,
Tel. Presa si autoritati: 0763649644
Tel. Relatii cu publicul: 0720798273, 0741508632, 0766251158 (orele 15-17)