Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România a fost marcată luni în toată ţara

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România – zi care indică începutul deportărilor evreilor în Transnistria în 1941 – a fost marcată ieri în toată ţara. La Cluj-Napoca a fost inaugurat un muzeu virtual al Holocaustului, primul de acest fel în lume, iar în capitală un simpozion a evocat actele de curaj ale elevilor evrei la Templul Coral. Directorul Serviciului administrativ-comunicare de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Elisabeth Ungureanu.
Elisabeth Ungureanu: „În urmă cu 76 de ani, regimul Antonescu a declanşat faza finală a distrugerii în masă a evreilor din România şi, totodată, a teritoriilor administrate. Practic, cea mai mare parte a evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi de Sud a fost deportată în Transnistria şi zeci de mii dintre ei au murit de gloanţe, foame sau boli epidemice. Se consemnează faptul că peste 300 de mii de evrei victime de origine română şi ucraineană au murit în Holocaust. În iunie 1942 a început deportarea romilor în Transninistria. Dintre cei 25 de mii de romi deportaţi de asemenea aproape jumătate nu s-au mai întors”.
Holocaustul în România a fost recunoscut de autorităţi în 2004, în baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel, originar din ţara noastră. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis arăta, într-un mesaj, că „onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România îşi acceptă trecutul şi se poziţionează de partea valorilor democratice”. Şi Ministerul de Externe a subliniat, cu această ocazie, eforturile „semnificative” ale ţării noastre, în decursul ultimilor ani, în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului./dursache/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 octombrie)