THE NEW YORK TIMES: Premierul român spune că ia în calcul o remaniere guvernamentală

Premierul român Mihai Tudose a declarat luni că acuzațiile de corupție privindu-i pe trei miniștri au creat probleme țării și guvernului său social-democrat, precizând că ia în calcul o remaniere guvernamentală.

Transparency International clasează România printre cele mai corupte state din UE, iar Bruxelles-ul îi menține sistemul de justiție sub monitorizare specială.

„Există trei miniștri cu probleme care chiar cauzează dificultăți în termeni de percepție publică, și în unele situații cu Comisia Europeană”, a declarat Tudose la postul privat de televiziune Antena3. El a afirmat că se gândește să le ceară miniștrilor să demisioneze, într-o „mini-remaniere”.

„Voi face anunțul săptămâna aceasta, mai întâi în cadrul partidului, evident. Îmi voi asuma responsabilitatea pentru propunerile mele și voi cere coaliției (de guvernare) să le voteze.”

Procurorii anticorupție au anunțat în septembrie că o investighează pe vicepremierul Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu într-un caz de transfer de terenuri, și au cerut parlamentului să aprobe anchetarea în același caz a ministrului pentru fonduri europene, Rovana Plumb.

Shhaideh, totodată și ministru al dezvoltării regionale, este o aliată apropiată a șefului Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, care este condamnat cu suspendare pentru fraudarea unui vot și este în prezent judecat într-un alt caz de abuz în serviciu.

Procurorii au cerut parlamentului să aprobe investigarea lui Viorel Ilie, ministru pentru relația dintre guvern și parlament, într-un caz implicând acuzații de măsluire a unui concurs de angajare de funcționari în minister. Parlamentul a respins cererea luna aceasta.

Conform legislației românești, parlamentul trebuie să aprobe anchetele vizându-i pe parlamentari în funcție. Toți cei trei miniștri neagă toate acuzațiile.

Tudose a declarat de asemenea că relația lui cu Dragnea nu se află într-un „moment fericit”. Dragnea ține din scurt partidul, iar anul acesta l-a dat afară pe pe fostul premier Sorin Grindeanu printr-o moțiune de cenzură.

La începutul anului, tentativele guvernului de a slăbi campanie împotriva corupției la nivel înalt au declanșat cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii.

Articol de Luiza Ilie

Traducerea: Andrei Suba

https://www.nytimes.com/reuters/2017/10/09/world/europe/09reuters-romania-government.html

THE NEW YORK TIMES (SUA) – 10 octombrie 2017 (Reuters)