Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este noul preşedinte al Curţii de Conturi

Curtea de Conturi are o nouă conducere. Parlamentul l-a validat ieri pe secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, iar vicepreşedinte este Nicu Marcu. Aceste nominalizări au fost criticate de reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, ai Uniunii Salvaţi România şi ai Partidului Mişcarea Populară, care au acuzat politizarea acestei instituţii. Redactorul nostru, Iulia Gherman, relatează.
Reporter: Opoziţia a votat împotriva propunerilor făcute pentru Curtea de Conturi. Deputatul PNL Gigel Ştirbu a declarat că PSD face în mod arbitrar nominalizările în fruntea unor instituţii şi l-a acuzat pe liderul PSD Liviu Dragnea de politizarea Curţii de Conturi.
Gigel Ştirbu: Acaparaţi toate instituţiile statului, urmează probabil Banca Naţională, că văd că, pe zi ce trece, se nasc tot felul de duşmani imaginari. Curtea Constituţională aţi ocupat-o. ANRE este ca şi ocupat. Acum Curtea de Conturi. Sper din toată inima, dragi candidaţi, să nu deveniţi un instrument, o mână armată, împotriva poate şi a colegilor dvs de partid, dle Dragnea, că văd că unii mai ies din front.
Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că susţine independenţa politică a Curţii de Conturi şi că niciun reprezentant al PSD sau ALDE nu este membru al acestei instituţii.
Liviu Dragnea: Ştiu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supăraţi că eu nu am dat curs la o negociere politică şi să discutăm şi în partid. Cel mai important lucru este ca aceşti oameni şi următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependenţă politică, pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alţii de dinainte, inclusiv membri PSD, ca să lăsăm asta cu membri PSD care au făcut pentru PSD şi împotriva altora.
Reporter: Liviu Dragnea a mai spus că se impune o discuţie serioasă pe tema legii Curţii de Conturi şi că îşi doreşte ca această instituţie să fie orientată şi către acţiuni de prevenţie./atataru

 RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 octombrie