Evenimentele Revoluţiei Ruse, care au marcat întregul secol XX, sunt explicate de istorici şi cercetători din zece ţări europene

Evenimentele aduse de Revoluţia Rusă şi care au marcat întregul secol XX sunt explicate astăzi de istorici şi cercetători din zece ţări europene. Ei participă la un eveniment organizat la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet – transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Adrian Marchiş.

Reporter: Adrian Marchiş – Istorici din Franţa, Polonia şi Germania au reflectat în prelegerile de astăzi de la Memorial Sighet regimul khmerilor roşii, crizele comunismului mondial, sau opoziţia în Polonia comunistă.

Anneli Ute Gabany, istoric din Germania: Se comemorează în sensul de a explicat tinerilor generaţii ce s-a întâmplat acum 100 de ani, cât de importante, în sensul negativ, au fost aceste evenimente care au marcat întreg secolul XX şi nu ştim în ce măsură se vor repercuta şi asupra evenimentelor din secolul XXI.

Reporter: Conferinţele pe tema centenarului Revoluţiei Ruse sunt de mare importanţă, axate pe noi cercetări – după cum apreciază profesorul universitar doctor Anatol Petrencu, din Basarabia.

Anatol Petrencu: Ceea ce au făcut bolşevicii a fost începutul unei mari catastrofe. Iar pe noi, românii, foarte mult ne-a afectat. Eu vreau să spun că bolşevicii au sechestrat Tezaurul României. Este o problemă nerezolvată până în ziua de azi şi este fără precedent în istoria omenirii.

Reporter: După-amiază, în a IV-a sesiune, se face referire la începuturile gulagului sau la dimensiunea religioasă a represiunii comuniste./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -14 octombrie