TORINO OGGI: Pe 20 octombrie, românii rezidenţi la Torino ies în stradă

Grevă în faţa consulatului român de la Torino. Pe 20 octombrie, în Via Ancona 7, de la orele 13:00 la 16:00, va avea loc protestul organizat de Mariana Barbuia, cu participarea unei părţi a rezidenţilor români la Torino şi în Piemonte, pentru a spune NU proiectului de a construi cea mai mare moschee din Europa la Bucureşti.

O decizie care, în plus, a fost deja obiect de dezbatere, care a ajuns şi la Curtea Superioară a Magistraturii din România, care a stârnit multe polemici în ţară. De ani întregi, Turcia s-a declarat pregătită să finanţeze, la Bucureşti, construirea unei moschei, dar pentru mult timp niciun guvern român nu a acceptat această posibilitate.

Comunitatea musulmană din România este de aproximativ 700.000 de persoane, echivalente cu 0,3% din populaţie. Dar sunt, apoi, şi albanezi, romi şi comunităţi emigrate din Orientul Mijlociu. Cea mai mare moschee din România are astăzi sediul la Constanţa, în regiunea istorică Dobrogea, unde de secole trăiesc o minoritată tătară şi una turcă.

Fostul premier Victor Ponta, însă, a decis să acorde gratuit, pentru o perioadă de 49 de ani, comunităţii musulmane din România, un teren de 11.000 de metri pătraţui în apropiere de Romexpo. Potrivit presei româneşti, terenul are avea o valoare de circa 4 milioane de euro.
Decizia a stârnit critici dure în ţară. Iar acum, şi românii care trăiesc în Piemonte vor să îşi facă auzită vocea.

Traducerea: Oana Avram

TORINO OGGI (Italia), 12 octombrie 2017