Cazul Omnia readuce în atenţie problema garantării pachetelor turistice

Cazul Omnia readuce în atenţie problema garantării pachetelor turistice, în condiţiile în care România se află într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză. Aproximativ 250 de turişti care se află în vacanţă în afara graniţelor ţării sunt nevoiţi să plătească acum din nou anumite servicii, deoarece agenţia Omnia, prin care au plecat, nu a virat banii agenţiilor partenere din străinătate, iar patronul acesteia s-a sinucis. Ministrul Turismului, Mircea Dobre, acuză ASF că tărăgănează emiterea ordinului comun privind garantarea pachetelor turistice.
Mircea Dobre: Suntem într-un impas, pentru că după momentul aprobării ordonanţei trebuia să realizăm împreună un ordin comun între ministrul turismului şi preşedintele ASF. De patru luni de zile am început discuţiile cu ASF-ul, cu asigurătorii, cu băncile, şi inclusiv, mai departe, cu FNGCIMM, pentru că am vrut să facem un circuit corect, în aşa fel încât să ajutăm şi operatorii economici. Suntem în impas din cauza ASF-ului, pentru că trebuie să înţelegem că Guvernul României şi ASF-ul sunt în subordinea Parlamentului României. Fac un apel către ASF să reprezinte interesele cetăţenilor, şi să primeze, pentru că sunt plătiţi din bani publici, şi să înţeleagă acest lucru, dacă nu, ne vedem în Parlament!
Realizator: Paguba produsă de agenţia de turism Omnia este cea mai mare de după 1989. Au fost vândute pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018, unui număr de 8.500 de clienţi, iar până la finalul acestui an alte 400 de mii, de la 202 turişti, a mai precizat ministrul turismului, Mircea Dobre./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 octombrie