Donald Trump a declarat că este inacceptabil ca nord-coreenii să deţină arme nucleare

La Washington, Donald Trump a spus din nou că este inacceptabil ca nord-coreenii să deţină arme nucleare.

Reporter: Doina Saiciuc – Directorul CIA, Mike Pompeo, este unul dintre oficialii Administraţiei americane care a semnalat acum o posibilitate mai ridicată de a aluneca într-o confruntare militară cu Coreea de Nord dat fiindcă regimul comunist de la Phenian refuză să renunţe la programul de înarmare nucleară. Coreea de Nord se află la numai câteva luni de a-şi perfecta capacităţile de armament nuclear – a spus Mike Pompeo, la un forum al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor în Washington.

Mike Pompeo: Ei sunt mai aproape de aceasta decât erau în urmă cu cinci ani şi mă aştept să fie mai aproape în cinci luni de zile decât sunt acum. Nord-coreeni urmăresc să încheie lanţul procesului nuclaer. Sunt suficient de aproape acum în ce priveşte capacităţile lor, încât din perspectiva politicii Statelor Unite trebuie să ne comportăm ca şi cum am fi în pragul realizării capacităţilor. Există întotdeauna unele riscuri în ce priveşte colectarea de intelligens care nu este perfectă, în special în locuri cum este Coreea de Nord, încât suntem în situaţia de a fi în urmă cu o lună sau doi ani în a înţelege ce se întâmplă acolo. Acum când vorbim de o devansare de luni de zile din perspectiva capacităţii noastre de a înţelege la nivel de detaliu a devenit irelevant dacă se va întâmpla marţi sau la o lună după marţi. Ne aflăm într-un moment în care preşedintele a ajuns la concluzia că este nevoie de un efort global care să asigure că Kim Jong-Un nu obţine această capacitate.

Reporter: Şeful CIA a vorbit în forum înaintea consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, care a spus, de asemenea, că preşedintele Trump nu este pregătit să accepte un Phenian nuclear. Comentariile oficialilor administraţiei au venit la o zi după ce în acelaşi forum fostul director CIA, John Brennan, a estimat că perspectiva unui conflict militar pe Peninsula Coreeană este mai mare decât a fost în câteva decenii./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie