Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că România nu este în pericol să devină o rută pentru migranţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Bruxelles că România nu este în pericol să devină o rută pentru migranţi, în ciuda faptului că vara aceasta s-a înregistrat un număr mai mare de refugiaţi care au ajuns la Constanţa sau la Mangalia decât în anii precedenţi. Şeful statului s-a referit şi la negocierile pentru Brexit, despre stadiul cărora s-a discutat la Consiliul European şi a subliniat că nu trebuie să se creeze în această privinţă un pesimism excesiv, pentru că se va negocia în continuare. Oana Bâlă a urmărit declaraţiile şefului statului.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că după două zile de discuţii intense la Bruxelles liderii europeni sunt uniţi şi hotărâţi să meargă înainte cu optimism, pentru ca Uniunea Europeană să devină mai apropiată de cetăţenii săi. Şeful statului a precizat că astăzi s-a discutat despre agenda liderilor, propusă de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru următorii doi ani, o proiecţie a viitorului Uniunii Europene în condiţiile în care până acum statele membre doar au reacţionat la diverse situaţii sau au gestionat crize. În privinţa ieşirii Marii Britanii din UE, progrsele făcute nu sunt suficiente, este de părere preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relaţia cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit, s-a negociat, s-au apropiat oarecum poziţiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare şi vom încerca să ajungem în situaţia de ok pentru continuare, la următorul consiliu în decembrie.

Reporter: Liderii europeni au discutat şi despre migraţie. Preşedintele României a spus că au fost înregistrate rezultate bune pe toate rutele, în sensul diminuării fenomenului. În opini sa însă această chestiune se va afla pe agenda europeană aproape permanent. Şeful statului a făcut referire şi la riscurile ca România să devină o nouă rută pentru migranţi prin Marea Neagră.

Klaus Iohannis: Cei în cauză, care se ocupă de acest fenomen de migraţie, m-au asigurat că nu avem acum motive de îngrijorare. Că, într-adevăr, am avut în această vară ceva mai mulţi migranţi care au venit pe ruta Mării Negre, se ştie, au fost ştiri suficiente despre asta, fără însă ca acest lucru să ne arate un fenomen de masă. Nu este, deci nu suntem îngrijoraţi că vom avea un număr excesiv de mare de migranţi pe ruta Mării Negre.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunţat că liderii europeni au reafirmat la acest summit angajamentul deplin faţă de acordul nuclear cu Iranul./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 octombrie