2017. október 24

Mintegy 40 bányász és energetikai dolgozó éhségsztrájkol

Az Oltenia Energetikai Komplexum székháza előtt mintegy 40 bányász és energetikai dolgozó éhségsztrájkol, elégedetlenségének adva hangot a vezetőség képviselőivel hétfőn tartott tárgyalások eredménye miatt, ugyanis szakszervezetük nem kapott kielégitő választ a fizetések decembertől történő emelése kapcsán, közölte a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Dâmboviţă megyében több mint 2.000 háztartásban nincs áram a kedvezőtlen időjárás miatt

Dâmboviţă megyében több mint 2.000 háztartásban nincs áram a kedvezőtlen időjárás miatt, mig Fieni és Pucioasa településeken több gazdaságot elárasztott a viz. A Dâmboviţă Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság információi szerint az áramszolgáltatásért felelős cégek képviselői és a tűzoltók a helyszinen vannak és igyekeznek a rossz idő okozta gondokat mielőbb megoldani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Aláirták a finanszirozási szerződést a jászvásári Sürgösségi Gyermekkorház modernizálására

A Victoria Palotában kedden aláirták a finanszirozási szerződést a jászvásári Sürgösségi Gyermekkorház modernizálására. Több mint 121 millió lej értékű beruházásáról van szó, magyarázta Mihai Tudose miniszterelnök, aki megjegyezte, hogy a kormány prioritásai között szerepel az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra.A szerződés aláirása Marius Nica európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter és Maricel Pop, Jászvásár Megye Tanácsának elnöke jelenlétében történt.Mint Maricel Pop megjegyezte, a jászvásári „Sfânta Maria” Sürgösségi Gyermekkorház 1970-ben épült és mostanig semmilyen felújitási munkálatokat nem végeztek az épületen.A jászvásári gyermekkorház Moldova legnagyobb korháza, ahol évente több mint 50 ezer gyermeket kezelnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Ilyen még nem volt: Moldova Köztársaságban az új védelmi miniszter kinevezését a parlament elnöke irta alá

Kedden letette a hivatali esküt Eugen Sturza új védelmi miniszter. A kinevezéséről szóló rendeletet Adrian Candu, a parlament elnöke irta alá, mivel Igor Dodon államfő kétszer elutasitotta Sturza jelölését.Ilyen még nem történt Moldova Köztársaságban. A kialakult helyzetet az Alkotmánybiróság oldotta fel, miután Igor Dodon elutasitotta a kormány által javasolt jelöltet. Igy, Adrian Candu, a törvényhozó fórum elnöke irta alá – ideiglenes államfői minőségben – a dekrétumot Igor Dodon helyett, aki tovább folytatja államfői mandátuma gyakorlását. Adrian Candu beszédében kihangsúlyozta, hogy az új miniszter kinevezése törvényes és reményének adott hangot, hogy a jövőben nem kerül sor hasonló helyzetre. Pavel Filip miniszterelnök a maga részéről megjegyezte, hogy az új védelmi miniszternek ki kell dolgoznia a hadsereg, illetve a nemzetvédelem megreformálására hivatott stratégiákat.Másrészt, az Alkotmánybiróság úgy döntött, hogy olyan esetben, amikor az államfő elutasitja egy határozat aláirását, tisztségéből helyettesithetik és ideiglenesen az államfői funkciót a parlament elnöke vagy a kormányfő veszi át. Igor Dodon keményen birálta a határozatot, mig  az államfőt támogató szocialisták pártja törvénykezdeményezést javasolt az alkotmánybirók felelősségre vonásának leegyszerűsitésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

A szállitási miniszter elmarasztalta az autópálya-épitő vállalatokat

A szállitási miniszter elmarasztalta az autópálya-épitő vállalatokat, amelyek – véleménye szerint – erejükön felül vállalták el a munkálatokat.Felix Stroe munkalátogatást tett Lugos és Déva közötti 4-es szakaszon és elégedetlenségének adott hangot a munkálatok stáduma miatt. „Az autópályák megépitésére van pénz, de rossz a szervezés. Nem is gondolunk arra, hogy ebben az övezetben, 2018-ban ne adjunk át a forgalomnak legkevesebb 150 kilóméter hosszú autópályát”, hangsúlyozta a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.24)

Rozália Gănciulescu