2017. október 26

Klaus Iohannis államfő jelenlétében Bukarestben hivatalosan megnyilt az IndAgra 2017 nemzetközi vásár

A bukaresti Romexpo kiállitási központban csütörtökön hivatalosan megnyilt az IndAgra 2017 nemzetközi vásár. Az IndAgra Románia legnagyobb és leglátogatottabb kiállítása, amely a mezőgazdaság, kertészet, borászat és az élemiszeripar éves találkozóhelyéül szolgál a térségben tevékenykedő iparági cégek számára. A hivatalos megnyitón részt vett Klaus Iohannis államfő is, aki elmondta: „Románia a hatodik legnagyobb mezőgazdasági felülettel rendelkező ország az EU-ban, mig világviszonylatban a tiz búza- és kukorica exportáló ország között szerepel”. Mint hozzáfűzte, fontos lépéseket tettek az irányban, hogy a gazdálkodók időben megkapják az uniós szubvenciókat és az állami támogatásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

„Románia gazdasági növekedése és adóssági szintje viszonylag jó”

Gunther Oettinger költségvetésért és humánforrásért felelős európai biztos szerint Románia gazdasági növekedése és adóssági szintje viszonylag jó és ilyen feltételek mellett az idei és a jövő évi költségvetési hiánya elérheti a 3%-os szintet, az Európai Unió ajánlásaihoz hiven. Az európai ügyekért és költségvetésért felelős parlamenti bizottságok tagjaival sorra került találkozó után Gunther Oettinger kijelentette, hogy Románia az európai alapok hatékonyabb lehivására képes.”Románia eredményeket tud felmutatni a helyi közigazgatások fejlesztése terén, de ne feledjük, hogy mindössze tiz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, mig más államok már 60 éve uniós tagországok. Rovana Plumb, a képviselőház európai ügyekért felelős bizottságának elnöke megjegyezte, hogy Románia sikra száll amellett, hogy a jövőben is biztositsák a költségvetéseket a mezőgazdaság és a kohéziós politika számára, amely az európai gazdasági növekedés igazi mozgatórugója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Románia átáll a téli időszámitásra

A hét végén, azaz szombatról vasárnapra virradólag Románia átáll a téli időszámitásra. A téli időszámítás széles körben elfogadott rendszer, mely alapján a helyi időt 1 órával visszaállítják az adott időzónához képest.Igy, hajnal 4 óra helyett 3 órára visszük vissza az órát. A nyári időszámitás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Francia-román projekt a Nagy Egyesülés Centenáruma alkalmából

Franciaország csatlakozik Romániához a jövő évben, amikor az 1918 december 1-én megvalósult Nagy Egyesülés 100-ik évfordulóját és az első világháború befejezését ünnepeli. A román rádiónak adott nyilatkozatában Michelle Ramis, Franciaország bukaresti nagykövete egy francia-román projektről beszélt. „A nagyszabású esemény 2018 december 1-én, Románia Nemzeti ünnepén kezdődik és 2019 július 14-én, Franciaország Nemzeti ünnepén fejeződik be.A projekt célja a két ország közötti gazdasági, szociális és kultúrális kapcsolatok megerősitése. Ebben az időszakban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztési ütemének felgyorsitására összpontositunk, együtt ünnepelve közös múltunkat és együtt épitve jövőbeli kapcsolatainkat. Rendezvényeink további célja – amelyeket nemcsak Bukarestben, hanem más városokban is tartunk – a fiatalok érdeklődésének felkeltése, valamint a figyelem felhivása arra, hogy Románia és Franciaország együtt ünnepel hét hónapon át.Szerintem nagy lépést teszünk kapcsolataink fejlesztésében, épp abban az időszakban, amikor Románia átveszi az Európai Unió elnökségét”, hangsúlyozta a bukaresti francia nagykövet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

ROZALIA GANCIULESCU