2017. október 27

site maghiara 27 octombrie – Inbox – Yahoo Mail

A kormány a jövedelemadó 10%-ra való leszorítására törekszik
A kormány által jövőben elfogadandó adóintézkedések között szerepel a jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való leszoritása, valamint a szociális hozzájárulási adó csökkentése. A csütörtöki kormányülésen első olvasatban elemezték az adótörvénykönyvet módositó tervezetet, amely egész sor kedvezményt tartalmaz az üzleti szférára nézve, melyek között, a 10%-os adócsökkentés bizonyos kategóriájú jövedelmek esetében. A kormányülés napirendjén szerepelt több rendelet megvitatása is, mint amilyen a bruttó minimálbér növelése és a kötelező magánnyugdijalapba utalt hozzájárulás csökkentése. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter elmondása szerint, január 1-től a bruttó minimálbár 1.900 lejre való növelésére törekszenek. Mint hozzáfűzte, növelik a minimálnyugdijat és a gyermeknevelési pótlékot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)
Elutasitották az igazságügyi törvényeket módositó tervezetet
A Legfelsőbb Itélő és Semmitőszék az igazságügyi törvényeket módositó tervezet parlamenthez való visszaküldését kérte az igazságügyi minisztériumtól a törvényes eljárások befejezése végett. Cristina Tarcea, a  legfelsőbb biróság elnöke közleményében megjegyzi, hogy az ügyészek és bírák jogállását, az igazságügyi rendszer megszervezését, valamint a CSM működését szabályozó törvények módositásai elemzés és hatástanulmány kidolgozását feltételezik, amit mostanig nem végeztek el. Mi több – mondotta Cristina Tarcea – a tervezetből világosan kiderül, hogy nem tartották tiszteletben a szabályozó rendelekezések kidolgozására és alkalmazására hivatott törvényes rendelkezéseket, illetve hiányzott az intézményközi együtműködés és párbeszéd, valamint az átláthatóság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)
Bukarestbe látogat Kirill orosz pátriárka
Daniel pátriárka meghívására csütörtökön háromnapos látogatásra Bukarestbe érkezett Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője. Kirill személyében a kommunista diktatúra megdöntése óta először jár orosz pátriárka Romániában. Az egyházfő a 304-ben Szalonikiben vértanúhalált halt Szent Demeter – a görögkeleti egyházak egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje – ünnepén érkezett Bukarestbe, ahol részt vesz a Bukarest védőszentjének is számító hittérítő tiszteletére rendezendő körmeneten. Kirill pátriárka magával hozta Sztarovi Szent Szerafim (a 18-19. században élt orosz szerzetes) ereklyéjének egy darabját, amelyet a Bukarestben élő orosz ortodox híveknek ajándékoz. Az egyházi méltóság, akit vendéglátója már a repülőtéren fogadott, örömét fejezte ki, hogy román földre léphetett, ugyanakkor az orosz és román nép ortodox értékközösségét hangsúlyozta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)
Az idén súlyosbodott a demográfiai elöregedés
Az Országos Statisztikai Hivatal által pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint július 1-én a 65 életkor feletti személyek száma több mint 300-al volt nagyobb a 14 év alatti lakóssághoz képest. Az átlag életkor 41,2 év, mig a lakósság 56%-a városi környezetben él. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)
Sürgösségi ülést tartottak a szállitásügyi minisztériumnál
A szállitásügyi minisztériumnál péntek reggel sürgösségi ülést tartottak azt követően, hogy Szászváros (Orăştie) és Nagyszeben közötti autopályán újabb repedések keletkeztek. A repedéseket az útépitők fedezték fel 70 méter hosszúságú útszakaszon, a 276-os kilóméterkőnél, nem messze attól az útszakasztól, ahol két évvel ezelőtt az autópályát lezárták, hogy újraépitsék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)