Sărbătoarea viei şi vinului, la Niculiţel

Sărbătoarea viei şi vinului de la Niculiţel a însemnat, şi anul acesta, o competiţie a celor mai bune vinuri, cu un accent deosebit pe sortimentul tradiţional: vinul roşu pelin. În întrecere au intrat şi copii, la un concurs de pictat butoaie, dar şi gospodinele, care şi-au disputat titlul pentru cea mai bună plăcintă dobrogeană.

Reporter: Irinel Călin – La Tulcea, vinurile din podgoria Sarica sunt motiv de mândrie locală, fiind cunoscute şi apreciate pe plan naţional. La Niculiţel, însă, comuna ce dă numele podgoriei, Sărbătoarea viei şi vinului din ultima duminică de octombrie este, an de an, testul suprem al vinului abia stat din fiert. Preşedintele juriului a fost, ca de fiecare dată, inginerul Marian Vasile.

Marian Vasile: Vinurile albe au fost uşor o dezamăgire, dar la vinurile roşii am simţit o creştere în calitate. Am aşteptat un pelin cel mai bun, n-a venit, dar au fost pelinuri în general bune, corecte, sănătoase, făcute după reţetă.

Reporter: Tot după o reţetă s-au gătit şi plăcintele dobrogene, aduse în platouri lângă sticlele de vin.

-: Plăcinta dobrogeană se face din brânză sărată, foi de plăcintă de casă, iaurt sau smântână şi merge cu pelin roşu.

Reporter: Ioana a fost una dintre participantele din concursul de pictat butoaie de vin. O competiţie, probabil, unică la nivel naţional.

-: Destul de complicat, dar, odată ce te obişnuieşti cu fiecare formă a butoiului, devine destul de uşor. Am pictat nişte struguri, frunze, mere, pere.

Reporter: Primăria a oferit diplome câştigătorilor, însă premierul de „Podgoreanul anului” a fost câştigat de Ştefan Plânge cu un vin pelin roşu, a cărui reţetă rămâne secretă./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie