2017. november 1

89 éves a Román Közszolgálati Rádió
November elsején ünnepli a 89-ik születésnapját a román közszolgálati rádió. A hazai rádiózás kezdetei a XX. század elejére nyúlnak vissza. 1908-ban, Konstancán, építették az első adó-vevő állomást, majd 1921-ben, az akkori kormány egy rádió távközlési hálózat kiépítéséről döntött. Az első próbaadást 1926 márciusában, a bukaresti Elektrotechnikai Intézetben felállított kísérleti adóról sugározták, majd 1928 november elsején délután 5 órakor megindultak a Román Rádió rendszeres adásai Bukarestben. A 89-ik születésnapot több rendezvénnyel is ünnepi az intézmény. Tegnap  délelőtt például a rádió népi zenekara a parlamentben tartott egy mini-koncetet, ma pedig a Big Band lépett fel hasonlóképpen az Otopeni repülőtéren. November 1-jén este 7 órától rádiónk Kamarazenekara hangversennyel ünnepli a Közszolgálati Rádió 89. születésnapját. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)
Elfogadta a CSM a DNA tevékenységéről szóló jelentést
Elfogadta keddi ülésén a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének menedzseri tevékenységét átvilágító jelentést, amelynek egyik következtetése az, hogy Laura Codruța Kövesi hatékonyan vezette az intézményt. A CSM-ből származó forrásokból szerint, a testület döntése értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet hat hónapon belül újabb ellenőrzést végez a DNA-nál. A DNA főügyészének tevékenységét átvilágító felügyelők fele Laura Codruța Kövesinek kedvező, a másik fele pedig kedvezőtlen következtetéseket fogalmazott meg a jelentésben. Tudorel Toader igazságügyi miniszter erre úgy reagált: fenntartja magának azt a jogot, hogy a mérleg nyelve legyen Kövesi leváltásának ügyében. A kedden elfogadott jelentés CSM-től az igazságügyi minisztériumhoz került. A tárcavezető december közepére ígérte a döntést a DNA főügyészének sorsáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)
Munkaügyi miniszter: a munkáltatóknak nem áll szándékukban csökkenteni a fizetéseket
A munkáltatók világosan közölték az érdekegyeztető tanács keddi ülésén, hogy nem áll szándékukban csökkenteni a fizetéseket – nyilatkozta szerdán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. A minisztert arról kérdezték az újságírók, hogyan kommentálja azt a felvetést, miszerint 16 százalékkal csökkennek majd a nettó bérek, ha a munkáltató nem emeli meg 20 százalékkal a bruttó fizetést. A tárcavezető azt mondta, amint azt „már ezerszer elmagyarázták”, a munkáltató költsége a jelenlegi bruttó bérnek megfelelő összeg lesz, ebből a megfontolásból nő majd 1.550 lej helyett 1.900 lejre a minimálbér 2018. január 1-jétől. A miniszter szerint az országos érdekegyeztető tanács keddi ülésén, amelyen a kormány képviselői mellett a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselői is részt vettek, utóbbiak azt mondták „eszük ágában sincs” csökkenteni a fizetéseket. „Annál is inkább, hogy az új adótörvénykönyv számos kedvezményt biztosít az üzleti szféra számára” – tette hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)
Az első kilenc hónapban 6,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában
Az év első kilenc hónapjában a turisták 21,4 millió vendégéjszakát töltöttek a romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az országos statisztikai intézet (INS) szerdán közölt kimutatásából kiderült: idén 10,8 százalékkal több turista jelentkezett be szálláshelyekre, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában: számuk január elseje és szeptember 30-a között elérte a 9,48 milliót. Többségük (77 százalék) romániai turista volt, a külföldiek 75 százaléka pedig az Európai Unióból érkezett. A kereskedelmi szálláshelyeket 2,2 millió külföldi turista kereste fel: ez 12,2 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi első kilenc hónapos időszakhoz képest. A külföldiek átlagosan 1,9, míg a hazaiak 2,4 vendégéjszakát töltöttek a szállodákban és panziókban. Külföldről leginkább németek, izraeliek és olaszok érkeztek. A határátkelőhelyekről származó adatok szerint az év első kilenc hónapjában 23,5 százalékkal több külföldi lépett be Romániába, mint a tavalyi év azonos időszakában, számuk idén elérte a 9,7 milliót. Csaknem 90 százalékuk európai, de alig több mint felük (53 százalék) valamelyik európai uniós ország állampolgára. Az EU-ból Romániába érkezők 24,5 százaléka bolgár, 21,6 százaléka magyar, 9,7 százaléka olasz, 9,3 százaléka német állampolgár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)