2017. november 8

Mihai Tudose miniszterelnök megerősítette, hogy a mai kormányülésen fogadják el a Pénzügyi törvénykönyvet módosító törvénycsomag tervezetét

Korábban kétszer is elhalasztották a jogszabály-tervezet vitáját, azért, mert a dokumentum nem kapta meg a szükséges véleményezéseket az egyes minisztériumoktól. A ma várhatóan napirendre kerülő törvénycsomag legfontosabb eleme az a rendelkezés, amelyiknek értelmében a társadalombiztosítási járulékok fizetésének a kötelezettsége a munkaadóról a munkavállalóra hárul. Ennek költségeit viszont a munkaadó köteles megtéríteni. A szakszervezetek vitatják az új szabályozás szükségességét és attól tartanak, hogy a munkavállalók számára hátrányt fog okozni. Több országos szakszervezeti tömörülés is tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba. (Radio România Actualităţi)

Rövidesen odahaza is elvégezhető lesz a HIV vírus szűrése

Az ehhez szükséges készülék az ujjbegyből származó egyetlen vércseppből kimutatja a fertőzést és vény nélkül is hozzáférhető lesz a patikákban. A kezdeményezés része annak a kampánynak, amelynek célja az AIDS-fertőzés korai felismerése és kezelése szükségességének a tudatosítása. A szóban forgó kampányt a HIV-AIDS Fertőzött Betegek Szervezeteinek Országos Szövetsége indította útjára partnerségben a Prof. Dr. Matei Balş Fertőző Betegségek Országos Intézetével. (Radio România Actualităţi)

2015-ben Románia lakosságának több mint egynegyedét a mezőgazdaságban foglalkoztatták

Ezzel hazánk az első helyet foglalja el az Európai Unióban, ahol ez az arány átlagosan 4,4% mutat rá az Eurostat felmérése. Két évvel ezelőtt mintegy 10 millió személy dolgozott a mezőgazdaságban az EU országaiban, ezek közel háromnegyede hét országból tevődik össze: Románia, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Bulgária és Németország. Húsz országban a gazdák több mint fele úgy nyilatkozott, hogy mindössze gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Ezek között a legmagasabb, 90%-os arányt Romániában, Görögországban, Bulgáriában és Cipruson mérték. Az ellenkező végletre Olaszországban találunk példát, ahol a farmerek 90%-a rendelkezik bár valamilyen alapképesítéssel. (Radio România Actualităţi)

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) valamint az Európai Unió tanácsadói programot hirdetett meg kis és középvállalkozások számára.

A tegnap, november 7-én meghirdetett progtam célja az, hogy a hazai vállalkozások megszerezzék azt a szaktudást és tapasztalatot, amely fenntartható fejlődésükhöz szükséges – tájékoztatta a sajtót az Európai Bizottság bukaresti kirendeltsége. A program keretében mintegy 100 romániai kis- és középvállalkozás részesül majd stratégiai, export-lehetőség növelési, pénzügyi menedzsmenti, energia-hatékonysági és marketing képzésben. A programban olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyeknek évi forgalmuk kevesebb mint 50 millió euró, 250 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak és helyi többségi tőkével működnek. (Radio România Actualităţi)

Putin – Trump találkozó

A hét végén Dimitri Pleskov, orosz elnöki tanácsos nyilatkozata szerint találkozóra kerül sor Vladimir Putin orosz és Donald Trump amerikai elnök között. A két nagyhatalom vezetője az Ázsia és Csendes Óceáni Gazdasági Együttműködés Fórumán Vietnámban fog tárgyalóasztalhoz ülni. A megbeszélések témája várhatóan az Észak Korea nukleáris fegyverkezése kapcsán kirobbant válság lesz. (RADOR)

Marad az alapkamat

A Román Nemzeti Bank felügylőbizottsága úgy döntött, hogy nem módosít az évi 1,75%-os alapkamaton. Legutóbb 2015-ben módosult az alapkamat, akkor 2%-ról 1,75%-ra csökkent. (RADOR)

10%-al nőtt a kiskereskedelem forgalma 2015 hasonló időszakához képest

Ezt az Országos Statisztikai Intézet (OSI) közölte tegnap. A kiskereskedelmi forgalom nagysága az egyik legfontosabb mutató a lakossági fogyasztás felmérése szempontjából. A legnagyobb arányban az energiahordozók, illetve a nem élelmiszer-jellegű áruk forgalma nőtt. A növekedés üteme ugyanakkor lelassult az előző hónapokhoz képest. Az OSI értékelése szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedésében jelentős szerepe volt az élelmiszerekre kirótt hozzáadott értékadó csökkentésének. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely – Rador