REGNUM: Germania „se ia” de libertatea de exprimare din Europa de Est

Uniunea Jurnaliștilor din Germania este îngrijorată de încălcarea libertăţii de exprimare din Europa de Est. În acest moment, sub lupa Uniunii Jurnaliștilor din Germania au fost Polonia, Ungaria, Bulgaria și România

Duminică, 5 noiembrie, cei aproape 220 de delegați la Congresul Uniunii Germane a Jurnaliștilor (DJV) de la Wuerzburg, Bavaria, a adoptat o rezoluție care solicită autorităţilor de la Bruxelles și Guvernului Germaniei să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația libertăţii de exprimare Europa, anunţă Deutsche Welle.

Frank Überall, președintele DJV, a atras atenția asupra faptului că, în țările din Europa de Est, radiodifuziunea publică este treptat etatizată, în timp ce jurnaliștii critici nu au posibilitatea ă se exprime liber.

Reamintim că, la începutul anului 2016, Andrzej Duda, președintele Poloniei, a semnat nişte amendamente la Legea cu privire la televiziune și radio, care prevăd încetarea anticipată a mandatului membrilor Consiliului Director al televiziunii publice poloneze (TVP) și de la postul de Radio polonez. Se presupune că, în viitor, ei vor fi numiţi de un șef al vreunui minister. În plus, după cum informează „Radio Polonia“, în acest moment, există o dezbatere privind transformarea mass-media finanțate de stat într-un departament la Ministerul Culturii.

Între timp, după cum se menționează în rezoluție, situația presei din Ungaria, Bulgaria și din România lasă, de asemenea, mult de dorit. „Comisia Europeană trebuie să ia măsurile necesare pentru a contracara aceste tendințe“, arată documentul.

De asemenea, Uniunea Jurnaliștilor din Germania a subliniat încă o dată că libertatea de exprimare din Turcia are mare nevoie cel puţin de îmbunătățiri. În acest sens, însuşi Berlinul, potrivit Uniunii, trebuie să-și asume responsabilitatea de a-i sprijini pe jurnaliștii care lucrează în această țară.

După cum a informat anterior IA REGNUM, în închisorile turcești, se află încă în stare de arest, din motive politice, nouă cetățeni germani, inclusiv jurnaliștii Deniz Yücel și Meshal Tolu. Speranța pentru eliberarea „prizonierilor germani de conștiință“ s-a ivit la sfârșitul lunii octombrie, când a fost eliberat Peter Shtoydtner, un apărător al drepturilor omului din Germania, dar, cu toate acestea, în ciuda faptului că fostul deținut a fost lăsat să plece la casa lui din Germania, procesul lui din Turcia nu a fost finalizat.

Trebuie remarcat faptul că Uniunea Jurnaliștilor din Germania nu a reacționat la încălcarea libertății de exprimare din Ucraina.

Iată informaţii transmise de Deutsche Welle.

Victime în numele libertăţii de expresie

În ultimii cinci ani, adică până la 2 noiembrie 2017, au fost ucişi în lume 530 de jurnalişti.

Mexic: Miroslava Brici

Miroslava Brici a fost ucisă pe 23 martie 2017, pe pragul casei ei, cu 8 lovituri în cap. Jurnalista era specializată în investigarea crimelor legate de cartelurile de droguri mexicane și de corupția de la putere. Asasinul ziaristei a lăsat o notă cu cuvintele „Trădătoare”. Miroslava era a treia ziaristă ucisă în Mexic în martie 2017.

Irak: Shifa Gardi

Shifa Hardy a murit pe 25 februarie 2017, în explozia unei bombe din nordul Irakului.  La Mosul. Ea era reporter pentru canalul de televiziune kurdă Rudaw și a transmis reportaje despre ciocnirile dintre forțele guvernului irakian și luptătorii ISIS. Radicalii jihadiști de la ISIS sunt acuzați deja pentru multe cazuri de dispariții sau execuții ale jurnaliștilor din teritoriile din jurul orașului Mosul.

Bangladesh: Aviit Roy

„Liber cugetător”, aşa se intitula blocul lui Aviit Roy, care se considera un „umanist secular”, iar remarcile sale critice despre Islam au stârnit furia fundamentaliștilor religioși din Bangladesh. Roy a trăit în Statele Unite, dar în februarie 2015 a mers la târgul de carte din Dhaka, unde a fost ucis de fanatici cu macetele. În Bangladesh, bloggerii și jurnaliștii sunt adesea atacați de extremiștii islamici.

Arabia Saudită: Raif Badawi

10 ani de închisoare și 1000 de lovituri de bici – este ultima sentinţă pentru acest scriitor şi activist pe internet. Raif Badawi a fost întemnițat din 2012 pentru „insultarea Islamului”. Primele lovituri de bici i-au fost aplicate public în ianuarie 2015. Ulterior, protestele internaționale au forțat autoritățile să suspende parțial executarea verdictului.

În total, după puciul din 2016, peste 140 de jurnaliști au fost închiși în Turcia.

China: Gao Yu

Jurnaliștii independenți lucrează în China sub supravegherea vigilentă a autorităților. Gao Yu, ex-corespondent independent la DW, a fost arestat în 2014 și condamnat la 7 ani în aprilie 2015 pentru divulgarea informațiilor clasificate. Datorită presiunii internaționale, jurnalistul a fost eliberat din închisoare și este acum în arest la domiciliu.

Macedonia: Tomislav Kezarovski

În 2013, Tomislav Kezarovski a fost condamnat la 4,5 ani de închisoare de către instanța din Skopie pentru că a menționat numele martorului uciderii unui alt jurnalist în articolul său. Potrivit lui Keharovski, el a vrut să pună în lumină „unele din numeroasele locuri secrete din poliția macedoneană și din sistemul judiciar”. Mai târziu, verdictul a fost relaxat. Acum jurnalistul scrie o carte despre închisoare.

Articol de Sabrina Pabst şi Beate Hinriks

Traducerea: Viorel Patrichi

https://regnum.ru/news/polit/2342365.html/vpatrichi/

REGNUM (Rusia), 7 noiembrie 2017