Casa de Productie TVR

  • La mulţi ani, Dorina Lazăr! Casa de Producție TVR vă propune spectacolulÎntoarcerea la matcă”, de George Astaloş, în regia lui Ion Gostin.
  • „Întoarcerea la matcă” a fost nominalizat UNITER la premiul pentru cel mai bun spectacol de Teatru Tv în 2011.

„Întoarcerea la matcă” de George Astaloş

Pornind de la o experimentare, pe  propria constiintă, a exilului, George Astaloș ne oferă în piesa „Întoarcerea la matcă” o perspectivă asupra societătii românești postcomuniste, cu focalizare pe perioada de tranziție politică și pe defectele structurii mentalitare. Pamfletul (divertisment politic) scris de George Astaloş este transformat de către regizorul Jon Gostin în dramă existențială (tragedie), care păstrează caracterul de avertisment prin forța de impact a mesajului, pe cât de incomod, pe atât de necesar: „un exilat moare de două ori”.

Exilatul se întoarce, după patruzeci de ani, să-şi revadă casa părintească, pe care o descoperă transformată în bordel clandestin. „Cumpără” timp de la Matroană, acceptând una dintre ofertele stabilimentului. Prostituata se dovedeşte a fi soţia unui fost nomenclaturist, chiar cel care i-a determinat exilul. Exilatul moare, în casa părintească, după ce o iartă pe ea, în numele soţului.

Distribuția

Dorel Vişan – Exilatul
Dorina Lazăr – Matroana
Oana Ştefănescu – Esmeralda
Virgil Popa – Doctorul
Violeta Berbiuc – Bunica
Dana Andriescu – Mama
Maria Chivu – Sora

Organizator producție: Traian Andriescu
Postprocesare sunet: Puiu Lorentz
Regia muzicală:  Mihaela Constantinescu
Editor imagine: Laurenţiu Cârtog
Scenografie décor: Ovanez Papazian
Scenografie costume: Raluca Chelaru
Director de imagine: Silviu Andrei
Regia artistică şi adaptarea tv: Jon Gostin
Producători Dana Andriescu, Ruxandra Ţuchel

Cu puţin timp în urmă, în cadrul unui interviu, Dorina Lazăr ne-a declarat că îşi doreşte să rămână în memoria oamenilor drept o persoană care a încercat să nu nedreptăţească pe nimeni. Şi că încearcă să ţină cont de sfatul pe care I l-a dat soacra sa: “să nu aduci lacrimi pe obrazul aproapelui”

Interviul integral îl puteţi urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=QdDfStmG9ew

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 10 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 11 noimbrie, ora 17.50

 

 

  • Pe 31 octombrie s-au împlinit 500 de ani de la începutul Reformei Protestante
  • Potrivit Legii pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare, aceasta este sărbătorită la 13 noiembrie
  • Casa de Producţie TVR vă propune un spectacol din arhiva de aur: „O stea pe rug” de Sütö András.

DISTRIBUŢIA:
Lohinszky Loránd
Héjja Sándor
Senkálszky Endre
Vadász Zoltán
Barkó György
Bisztrai Mária
Pasztor Janos
Jancsó Miklós
Péterffy Gyula
Köllő Béla
Katona Éva
Decor: Tóth László
Muzica Selmeczi György

Regizor: Harag György

În 31 octombrie 1517, acum 500 de ani, începea Reforma Protestantă. Părintele ei, Martin Luther, nu dorea, inițial, crearea unei noi biserici creștine, ci reformarea Bisericii Catolice. Însă pasiunile religioase și contextul istoric au dus la crearea uneia dintre cele mai mari fracturi în Creștinătate.

Servet (Michael Servetus) şi Calvin se întâlniseră probabil în tinereţe la Paris. Deşi Calvin era unul dintre liderii Reformei, el a sfârşit prin a-l da pe Servet în mâinile Inchiziţiei Catolice. Servet a reuşit cu greu să fugă din Franţa, unde i s-a ars portretul (in effigies). Dar a fost recunoscut şi trimis în închisoare la Geneva, oraş de frontieră în care Calvin făcea legea. Calvin l-a supus pe Servet unui tratament crud în închisoare. Cu toate acestea, la tribunal, în timpul discuţiilor cu Calvin, Servet s-a arătat dispus să-şi schimbe concepţiile dacă împotrivitorul său îi aducea argumente biblice convingătoare. Servet a fost ars pe rug. Unii istorici susţin că el a fost singurul eretic pe care catolicii l-au ars in effigies şi pe care protestanţii l-au ars de viu.

 „Evenimentele petrecute în răscolitorul veac al XVI-lea, în acelaşi timp ferment generator al epocii cu adevărat noi în istoria omenirii, au exercitat vădit o mare fascinaţie asupra lui Sütö (…) Aşa cum s-a mai observat, autorul nu alege arbitrar acest cadru al istoriei, pentru a afla aici o modalitate mai comodă de a-şi exprima ideile” – Revista “Teatrul azi”-  mai, 1976

Un spectacol despre „demascarea dogmatismului religios, afirmarea încrederii in forţele raţiunii, în valorile umaniste”.

(https://books.google.ro/books?isbn=6068012336Mocanu Marin Radu – 2016)

András Sütő (n. 17 iunie 1927, Cămăraș , județul Cluj (interbelic) — d. 30 septembrie 2006, Budapesta), scriitor maghiar provenit dintr-o familie de simpli țărani maghiari transilvăneni. A urmat cursurile gimnaziului reformat din Aiud și a celui din Cluj.  A debutat la vârsta de 18 ani în revista clujeană Világosság cu eseul Levél egy román barátomhoz („Scrisoare către un prieten român”.  Anul acesta ar fi împlinit 90 de ani.

Program de difuzare:

TVR 3: duminică, 12 noiembrie, ora 20:00 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator  Demeter András István

*** Programele Televiziunii Române pot suferi modificări în funcţie de evenimentele de ultimă oră.