O delegaţie a Academiei Române se află în vizită la Vatican

O delegaţie a Academiei Române se află, de trei zile, la Vatican, unde a fost primită într-o audienţă de Papa Francisc. Suveranul Pontif nu doar că a acceptat să devină membru de onoare al Academiei Române, dar au fost stabilite şi coordonatele de timp ale vizitei sale în România. Corespondentul nostru la Roma, Elena Postelnicu, a stat de vorbă cu mai mulţi membri ai delegaţiei condusă de vicepreşedintele Academiei Române, Cristian Hera.

Cristian Hera: Este o onoare extraordinară pentru noi, pentru Academia Română, pentru că Papa Francisc este un om care are şi o carte de vizită din domeniul ştiinţei şi al filozofiei care este demnă de luat în consideraţie. Relaţiile noastre cu Academia Pontificală nu sunt de astăzi, sunt de mai multă vreme. Cu patru ani de zile în urmă, Academia Română a fost solicitată să prezinte preocupările Academiei noastre în legătură cu securitatea şi siguranţa alimentară şi, de atunci, am lansat un program de colaborare cu Academia Pontificală, pentru că securitatea alimentară reprezintă la nivel mondial o problemă de gravă realitate.

Reporter: Împreună cu delegaţia Academiei Române de la Bucureşti s-a aflat şi arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române.

Ioan Robu: M-am gândit la ce înseamnă asta pentru România, mai ales că Sfântul Părinte a afirmat că acceptă propunerea Prezidiumului din prietenie. Este, consider, colosal acest cuvânt. Cred că au fost descurajaţi alţii să facă asemenea propunere, dar, azi, dacă a spus „da”, a făcut-o din prietenie faţă de noi.

Reporter: În urma audienţei private cu Papa Francisc, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesorul Liviul-Petru Zăpârţan, a primit confirmarea din partea Suveranului Pontif că, până în 2019, va vizita ţara noastră.

Liviul-Petru Zăpârţan: Ne-am bucurat pentru faptul că, pentru prima dată, Papa Francisc a spus că doreşte să viziteze România, dacă este posibil, în 2018, dacă nu, nu mai târziu de 2019. Şi o precizare pe care ţin foarte mult să o marchez în acest context: apar fel de fel de speculaţii, fel de fel de declaraţii, fel de fel de atitudini şi, o spun cu amărăciune, unele chiar potrivnice ideii de vizită a Papei în România. De astă dată s-a marcat clar intenţia realizării acestei vizite; sigur, urmează discuţiile fireşti legate de precizarea datei şi a itinerariului. Acest acord de principiu este foarte important./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie