RFI: Veşti proaste de la BNR privind inflaţia. Mircea Coşea: ”Această evoluţie era de aşteptat”

Banca Naţională a României (BNR) a crescut prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an de la 1,9% la 2,7%. Asta înseamnă că preţurile sunt într-o continuă creştere.

Revizuirea prognozei de inflaţie de către BNR era un lucru de aşteptat, spune la RFI profesorul în economie Mircea Coşea: „Ceea ce Banca Naţională spune era un lucru de aşteptat. Ne aşteptam să fie o creştere importantă a inflaţiei, pentru că s-au petrecut nişte lucruri, nişte lucruri între ghilimele, în economia românească şi în economia internaţională. În economia românească asistăm la o creştere a inflaţiei, adică a preţurilor, pentru că au intervenit câteva elemente importante. Primul este lichiditatea pe piaţă. Printr-o creştere a veniturilor care a avut loc în ultima perioadă, a crescut cererea, consumul a crescut şi el. Asta înseamnă pe piaţă un raport între cerere şi ofertă în favoarea creşterii preţurilor. De ce? Pentru că noi importăm cea mai mare parte a lucrurilor pe care le consumăm, iar importul se face pentru bunurile alimentare în euro, pentru energie în dolari”.

„Alt element este creşterea în interiorul ţării a unor elemente ale costurilor. A crescut acciza la carburant. Această creştere la carburant a dat pe întreg lanţul ăsta trofic al produselor un impact de creştere de la primul produs până la ultimul produs, pentru că nu există nimic în lumea asta, fie produs sau serviciu, care să nu aibă un consum de carburant”, explică el.

S-au scumpit utilităţile

Mircea Coşea atrage de asemenea atenţia că „a crescut preţul la utilităţi. A crescut preţul la gaz şi o să crească în continuare şi mai mult, este de aşteptat să fie o creştere importantă în iarna asta. La electricitate au fost nişte vârfuri de creştere importantă, la apă”.

„Au crescut chiriile. Au crescut dobânzile, iar discuţia pe care românii au avut-o un pic cam şocaţi de creşterea ROBOR-ului este şi ea o explicaţie, pentru că într-o manieră indirectă, această creştere a dobânzii se duce până la ultimul produs pe care noi îl consumăm, prin acest lanţ: credit, producţie, distribuţie şi aşa mai departe”, spune analistul.

Ce urmează? „În viitor avem o creştere din nou a lichidităţii pe piaţă, pentru că este prognozată pentru anul viitor o creştere a salariilor, o creştere a punctului de pensie. Toate astea înseamnă lichidităţi în plus pe piaţă, din nou o creştere a preţurilor”, explică el.

„În estimarea mea, inflaţia se opreşte în jur de 3%, ceea ce pentru economia României deocamdată ea va acţiona ca un şoc, pentru că noi am avut o inflaţie foarte mică, foarte, foarte mică, mai ales după ce s-a redus TVA-ul la alimente”, declară Mircea Coşea./czaharia

RFI, 9 noiembrie 2017