Liderul PSD din România a fost pus sub acuzare în urma unor investigaţii ale OLAF

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea, lider al Partidului Social Democrat (PSD), pentru fraudă în dauna fondurilor Uniunii Europene, pentru crearea şi organizare unei organizaţii criminale şi pentru abuz în serviciu în vederea obţinerii unor foloase personale. Alte opt persoane au fost puse sub acuzare pentru infracţiuni similare, se arată într-un comunicat de presă emis de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF).

Contribuţia biroului OLAF la această acţiune a fost subliniată de DNA, care a explicat că dosarul este rezultatul a două anchete conduse de OLAF, care a investigat proiecte de construire de infrastructură rutieră în România, finanţate de Fondul European de Dezvoltare Regională, anchete care au fost finalizate în mai şi în septembrie 2016. OLAF a găsit dovezi care sugerează colaborări între beneficiarul fondurilor, funcţionarii publici şi contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziţie. Unele dintre aceste documente au fost utilizate în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorităţii de gestionare, care a dus la plata a 21 de milioane de euro din fondurile europene.

Investigaţiile OLAF au fost încheiate cu o recomandare financiară către Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO) de recuperarea integrală a sumei de 21 de milioane de euro, precum şi cu recomandări către DNA în vederea iniţierii acţiunilor judiciare în materie. „Această investigaţie este un exemplu perfect de cooperare pozitivă între OLAF şi autorităţile naţionale. OLAF a efectuat investigaţii amănunţite, în speranţa că vor avea un efect disuasiv puternic”, a declarat directorul general al OLAF, Nicholas Ilett, în comunicatul publicat pe site-ul Comisiei Europene./mbaciu/pvelisar

https://ec.europa.eu/ – 13 noiembrie