A DOUA SĂPTĂMÂNĂ A BUCĂTĂRIEI ITALIENE ÎN LUME

În perioada 20-26 noiembrie 2017 se va desfăşura în România cea de-a doua Săptămână a Bucătăriei Italiei în lume. Iniţiativa, promovată de Ministerul Afacerilor Externe italian şi coordonată la nivel local de Ambasada Italiei în România, îşi propune să promoveze şi să valorifice în România tradiţia culinară italiană de înalt nivel, semn distinctiv al identităţii şi culturii italiene, şi folosirea produselor enologice şi gastronomice de calitate.

Vor fi organizate o serie de evenimente concentrate pe excelenţele italiene şi pe calitatea produselor Made in Italy în sectorul agroalimentar:

– Marţi 21 şi miercuri 22 noiembrie: Institutul Italian de Cultură din Bucureşti organizează un spectacol de teatru adresat copiilor de şcoală, intitulat “Bucătărie în vârful picioarelor” şi dedicat muncii marelui gastronom Pellegrino Artusi, la Şcoala Aldo Moro şi Liceul Dante Alighieri.

– Miercuri 22 noiembrie: Biroul ICE din Bucureşti organizează evenimentul “Degustă Italia”. Manifestarea va fi dedicată promovării excelenţelor italiene în sectorul food&wine, cu accent deosebit pe produsele destinate sectorului Industria hotelieră-Restaurant-Catering (ho.re.ca.). Programul prevede o sesiune de întâlniri bilaterale între expozanţi şi potenţiali parteneri locali (importatori, distribuitori, buyers de mari reţele de vânzare cu amănuntul, buyers de restaurante, F&B manageri de hoteluri, manageri şi buyers de vinoteci, somelieri, magazine gourmet, wine bar), precum şi un cooking show cu felurile întâi de mâncare.

– Miercuri 22 noiembrie: Ambasada Italiei şi delegaţia din Bucureşti a Academiei Italiene a Gastronomiei, cu colaborarea Operei din Bucureşti, organizează evenimentul intitulat “Bucătăria la operă”, care îşi propune să-i facă pe iubitoii stilului liric să descopere legătura cu bucătăria unora din cei mai cunoscuţi compozitori italieni, printr-o disertaţie urmată de un bufet cu mâncăruri regionale. După interpretarea operei Madama Butterfly, sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli, va urma un bufet în cursul căruia circa 100 de invitaţi speciali vor degusta mâncăruri ale tradiţiei culinare italiene atât de dragi lui Puccini.

– Joi 23 noiembrie: Camera de Comerţ Italiană pentru România organizează la Timişoara, cu prilejul “Galei întreprinzătorilor italieni din judeţul Timiş” un bufet de înaltă gastronomie dedicat săptămânii bucătăriei italiene în lume.

– Vineri 24 noiembrie: Institutul Italian de Cultură din Bucureşti organizează o cină literară intitulată “La cină în munţii Dolomiţi”, care promovează gastronomia regională şi patrimoniul natural şi cultural al Alpilor Orientali, patrimoniu al umanităţii. Încasările cinei vor fi donate Asociaţiei Pollicino din Petroşani.

RADOR (14 noiembrie)