Misiune de lucru privind pastorația în penitenciare

Roma – Italia

În perioada 6 – 10 noiembrie 2017, părintele Florin Smarandi, preot capelan la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna, capelan coordonator al preoților de penitenciare din Romania, a fost prezent la Roma într-o misiune de lucru privind pastorația în penitenciare.

La invitația pr. Bogdan Petre capelan misionar la penitenciarele din Roma și cu binecuvântarea Prea Sfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a realizat un stagiu de calificare a capelanilor care oferă asistență spirituală deținuților ortodocși din Italia.

În ziua de 7 noiembrie, părintele capelan Florin Smarandi a vizitat, împreună cu pr. Bogdan, pr. Apetrei și cu 4 voluntari ortodocși, 3 sectoare ale Penitenciarului Rebibbia N. C. unde a realizat un program intens de rugăciune, cateheză și dialoguri cu cei prezenți în capele. Părintele Smarandi a făcut constatări legate de condițiile și situația uneia dintre cele mai mari și importante închisori din Italia, comparând cu ceea ce se cere la nivel european și în România. A doua zi, părintele Florin Smarandi a slujit împreună cu Prea Sfințitul Siluan la sediul Episcopiei Orotodxe a Italiei, la Praznicul Sfinților Arhangheli și a tuturor cereștilor puteri. Prea Sfințitul Siluan a dialogat apoi mai bine de două ore cu capelanul coordonator din România exprimând un maxim interes în ceea ce privește această diaconie față de cei din închisori – din perspectiva românească. Seara, părintele a slujit slujba Acatistului, Vecerniei și a ținut un cuvânt pastoral zecilor de români prezenți în parohia românească de la Monterotondo.

În ziua de 9 noiembrie, părintele capelan a slujit tot la Monterotondo, de ziua Sfântului Nectarie al Eghinei. Seara, la Tor Lupara, a avut loc conferința cu capelanii de penitenciare din Episcopia Italiei. Conferința a avut un standard înalt, iar cei prezenți, în ciuda scepticismului inițial, au fost entuziasmați de tenacitatea și de modul viu și mărturisitor în care părintele a vorbit celor prezenți.

Spre final, s-a vorbit despre dorința de a colabora mai concret între Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, în acest plan pastoral și să se poată semna – în viitorul cât mai apropiat – un protocol între Ministerul Justiției din Italia și Ministerul Justiției din România pe aspectul statutului preoților capelani ortodocși din Italia. Se dorește de asemenea să se găsească proiecte de prevenție, recuperare și reintegrare a deținuților sau foștilor deținuți, care au funcționat în România și care să fie adoptate și aplicate în Italia.