Casa de Productie TVR – IN MEMORIAM Serban Ionescu

Portret In Memoriam Șerban Ionescu  (n.23 sept 1950 – d. 21 noiembrie 2012)

de_pretore_vincenzo_casa_de_productie_tvr (2)montaj – Constantin Marciuc

operator – Cristian Glodeală

producator – Cătălin Mireuţă

realizator – Daniela Ciolan

producator coordonator – Demeter András István

Despre Şerban Ionescu, actorul, imaginile vorbesc de la sine. Fragmentele din spectacole sau filmele  în care Şerban Ionescu a jucat sunt însoţite de mărturiile prietenilor.  Ele au menirea  să nască  în spectator amintiri dintre  cele mai plăcute. Unul dintre actorii iubiţi de marele public, plecat mult prea devreme, si despre care se poate spune că  şi-a dăruit întreaga viaţă profesiunii sale: TEATRUL. Studentul lui Amza Pellea, Şerban Ionescu  a realizat numeroase roluri, încă din perioada studenţiei. A jucat pe scenele  teatrelor din Petroşani,  Teatrul Mic,  Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul de Comedie și  Teatrul National Bucuresti.  După debutul din 1980  cu filmul „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” , în regia lui Mircea Mureşan, pentru Şerban Ionescu a urmat o carieră cinematografică remarcabilă.

de_pretore_vincenzo_casa_de_productie_tvr (7)Portretul recompune fragmente din viaţa şi cariera lui. Au mărturisit Magda Catone, Tomi Cristin, Marian Râlea, regizorii -Dominic Dembinski, Mircea Mureşan, Nicolae Mărgineanu, Dragoş Galgoţiu.

 

 

Program de difuzare:

TVR Internaţional : vineri, 17 noiembrie, ora  22.45 şi  sâmbătă,18 noiembrie, ora  18.15

TVR3: duminică, 19 noiembrie, ora 21.15

Portretul „In memoriam Şerban Ionescu” va fi proiectat şi în cadrul evenimentului “Medalion Şerban Ionescu”

de_pretore_vincenzo_casa_de_productie_tvr (8)Muzeul Național al Literaturii Române organizează sâmbătă, 18 noiembrie, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), o seară dedicată memoriei actorului Șerban Ionescu, de la dispariția căruia pe 21 noiembrie 2017 se vor împlini cinci ani. În cadrul acestei seri vor fi expuse câteva portrete ale lui Șerban Ionescu, în viziunea pictorului Valeriu Mladin (artist vizual român, Lector universitar la catedra de Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București), va avea loc un scurt moment muzical-artistic și, de asemenea, vor aduce un omagiu prin cuvântul lor prieteni, colegi de breaslă, oameni care l-au apreciat și îndrăgit pe cunoscutul actor, făcând o trecere în revistă a momentelor importante din viața acestuia.

 

 

DE PRETORE VINCENZO , de Eduardo de Filippo

de_pretore_vincenzo_casa_de_productie_tvr (3)Distribuţie: Şerban Ionescu, Crina Mureşan, Ileana Stana Ionescu, Victoria Dobre Timonu,  Alfred Demetriu, Ion Chelaru, Petrică Popa, Magda Catone, Mihai Niculescu, Loredana Botezatu, Alexandrina Halic, Violeta Berbiuc, Stelian Cărbunaru, Constantin Vintilă,  Constantin Cojocaru,  Marioara Sterian,  Radu Duda, Radu Dănilă, Radu Stoenescu, Paul Nadolski.

Redactor: Alexandra Irimia

Costume: Elena Timonu

Regia de montaj: Emilia Andreescu

Diector de imagine: Beatrice Druga

Regia: Constantin Dicu

Şerban Ionescu a mai jucat la mine. În acest spectacol era ca argintul viu. Era preocupat nu numai de spectacol ci şi de parteneri. El avea grija colegială de a repeta cât mai mult cu toţi cei care îi dădeau replica. Avea răbdare şi efervescenţă. Era un actor dinamic. Eu am avut o bună înţelegere cu Şerban Ionescu. Îmi aduc aminte şi de de Petrică Popa, care avea un haz nemaipomenit. Avea un haz nativ. Revenind la spectacol, ţin minte că am avut puţină muncă de lămurire cu actriţele pentru scenele în care apăreau fără haine, pentru că în perioada respectivă exista o inhibiţie generală în privinţa asta. Şerban Ionescu m-a ajutat mult în procesul  de convingere explicându-le necesitatea acţiunii pentru atingerea sensului scenic dar m-a ajutat şi în munca la acest spectacol. Ţin minte şi că rolul lui Şerban fusese făcut anterior în altă producţie, la Ploieşti de către Toma Caragiu. Pentru el era un reper şi totodată o presiune. Eu i-am explicat că ceea ce făcea Toma nu trebuie să fie o presiune pentru el pentru că el face cu totul altfel rolul. Avea o dezinvoltură nemaipomenită. Era aprig. Nu ştiu dacă el ştia că e un mare actor. Pentru că niciodată nu se lăuda cu rolurile sale.”                                                                                 Constantin Dicu, regizor

Program de difuzare:

TVR Internaţional : vineri, 17 noiembrie, ora 23:30

TVR 3: duminică, 18 noiembrie, ora 20:00

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István