Se pare că suferinţele din dragoste slăbesc fizic inima

Sindromul „inimii frânte” a fost descoperit în anii ’90. Până în prezent, medicii credeau că pacienţii se pot recupera de la sine. Se pare că inima frântă nu afectează doar moralul. Potrivit unui studiu recent realizat de medicii de la Universitatea britanică din Aberdeen, mușchiul cardiac este şi el afectat, pe termen lung. Cincizeci și doi de pacienți au participat la acest studiu timp de patru luni. Rezultatele arată că efectele șocului emoțional durează. Toți pacienții prezentau sindromul „inimii frante”, 92% dintre ei erau femei, iar vârsta medie a fost de 66 de ani. Ei au fost supuşi mai multor ecografii şi scanări pe parcursul monitorizării lor. Concluzia este clară. Medicii au putut observa că sindromul le-a afectat permanent sistemul de pompare a inimii. Cicatrici mici erau vizibile pe muşchiul cardiac. Consecinţele sunt grave, urmele prezente pe suprafața muşchiului reduc elasticitatea inimii şi o împiedică să se contracte corect. Ventriculul stâng își schimbă forma, muşchiul este slăbit și reuşeşte cu mai puțin succes decât de obicei să pompeze sângele în organism. Potrivit universităţii din Aberdeen, sindromul botezat „Tako-tsubo” afectează anual aproximativ 3.000 de persoane în Marea Britanie.

„Tako-tsubo” sau sindromul „inimii frânte” a fost descoperit în Japonia, în anii ’90, şi este o cardiomiopatie de stres. „Noi credeam că oamenii care suferă de cardiomiopatie Tako-tsubo se pot recupera, fără intervenţie medicală”, admite Dana Dawson, un cercetător de la Universitatea din Aberdeen şi principalul autor al studiului. „Am arătat că această boală provoacă daune pentru mult mai mult timp decât credeam noi”, a recunoscut ea, într-un comunicat dat de universitate.

„Este o boală devastatoare, care poate lovi oamenii sănătoși, de obicei”, trage un semnal de alarmă medicul Jeremy Pearson de la British Heart Foundation (BHF).

„Nu există niciun tratament pe termen lung pentru pacienții care suferă de ea, pentru că se credea, în mod eronat, că ei s-ar restabili complet”, îşi exprimă regretul Jeremy Pearson./rcostea/vdraguta

www.lepoint.fr – 17 noiembrie