Efectele noilor măsuri fiscale asupra mediului de afaceri au fost dezbătute de Senat

Efectele noilor măsuri fiscale adoptate de guvern asupra mediului de afaceri au fost dezbătute astăzi la Senat, în Comisiile de Buget şi Economică. Au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai patronatelor, investitorilor străini şi autohtoni, asociaţiile oraşelor şi Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
În faţa Comisiilor Economică şi de Buget-Finanţe ale Senatului reprezentanţii oamenilor de afaceri au criticat recent adoptatele măsuri de modificare ale cadrului fiscal, subliniind printre altele faptul că nu s-au derulat consultări reale cu părţile interesate, că nu s-au făcut studii de impact, că timpul pe care îl au la dispoziţie pentru a se adapta este foarte scurt şi că pe lângă afectarea veniturilor unor categorii, cum ar fi programatorii IT şi cei din cercetare-dezvoltare, nici impactul asupra bugetului nu va fi unul pozitiv.Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, Eugen Teodorovici, a punctat faptul că majoritatea observaţiilor mediului de afaceri sunt corecte şi a îndemnat să trimită către Comisiile Parlamentare calculele şi propunerile lor.
Eugen Teodorovici: „Atunci când discutăm despre viitorul ţării noastre, că asta de fapt înseamnă zona de economie, fiscalitatea, nu cred că este normal să invoci culoarea politică, iar a fi critic la adresa unor măsuri sau chiar şi la adresa unor colegi din guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, aşa e într-o democraţie reală”.
Şi preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, a sprijinit poziţiile mediului de afaceri:
Daniel Zamfir: „Toată această modificare, bulversare fiscală, este respinsă de mediul de afaceri. Toată lumea a fost unanim de acord că nu se justifică sub nicio formă urgenţa acestei măsuri. De asemenea, nu există niciun calcul al Ministerului de Finanţe care să arate că aceste măsuri fiscale vor fi de natură să aducă bani la bugetul statului”.
Daniel Zamfir a precizat că va propune două amendamente la legea de aprobare a modificărilor fiscale: unul legat de obligativitatea respectării termenului de şase luni până la intrarea acestora în vigoare şi unul care să facă opţională aplicarea impozitului pe cifra de afaceri./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 noiembrie)