Preşedintele Germaniei a îndemnat partidele politice să reia negocierile pentru formarea guvernului

Preşedintele Germaniei a îndemnat partidele să reia negocierile pentru formarea guvernului, după eşecul creştin-democraţilor de a încheia o alianţă cu liberalii şi ecologiştii. Frank-Walter Steinmeier, care s-a consultat ieri cu Angela Merkel, a respins deocamdată soluţia repetării alegerilor, preferată de cancelarul conservator pentru a evita instabilitatea guvernării. Corespondentul Radio România, Vlad Drăghicescu, şi variantele de rezolvare a unei crize politice care poate slăbi proiectul european şi îngrijorează ţările Uniunii.
Reporter: Situaţia pare să aibă trei soluţii de avarie. Prima ar fi un guvern minoritar, condus de Angela Merkel şi sprijinit eventual de social-democraţi care până acum nu au luat o hotărâre în acest sens. Guvernul minoritar ar fi o noutate la nivel naţional şi este considerată o variantă instabilă. Conservatorii în special se tem că un atare executiv ar sucomba în cel mai scurt timp. Al doilea scenariu presupune alegeri anticipate, un proces extrem de complex, in urma căruia preşedintele va trebui, fie să dizolve parlamentul şi să declanşeze alegeri anticipate în termen de 60 de zile, fie să numească el însuşi cancelarul în fruntea unui guvern minoritar. Niciun preşedinte federal nu a fost până acum pus în faţa unei asemenea hotărâri. Interviul acordat de Angela Merkel televiziunii ZDF înfăţişează un cancelar determinat să candideze din nou, în caz de anticipate.
Angela Merkel: Am spus că vreau să guvernez patru ani şi nu mi-am schimbat părerea. Nu am în plan crearea unui guvern minoritar şi sunt sceptică în această privinţă.
Reporter: În fine, a treia soluţie presupune revenirea liberalilor la masa negocierilor. Date fiind declaraţiile extrem de belicoase ale şeful FdP, Christian Lindner, în special la adresa ecologiştilor, nici această perspectivă nu pare foarte realistă./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 noiembrie