2017. november 22

Csütörtökön szavaznak a kormány elleni bizalmatlansági inditványról
A Tudose-kormány ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági inditványt a csütörtöki parlamenti ülésen bocsátják szavazat alá. A bizalmatlansági inditványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), illetve független képviselők kezdeményezték. Az inditvány aláirói a Mihai Tudose vezette kormány lemondását követelik, amelyet a gazdasági vállalkozások terén és jogi szempontból okozott felkavarodással, illetve a lakósság életszinvonalának csökkentésével vádolnak. Az RMDSZ közölte, hogy tartózkodik a szavazástól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)
Konferencia a „Románia városai 100 év után a Nagy Egyesüléstől” témakörrel
Klaus Iohannis államfő részvételével szerdán, Poloiesti-en fórumot tartanak a „Románia városai 100 év után a Nagy Egyesüléstől” témakörrel. Az esemény jó alkalom a romániai közösségek fejlődési szintjének felmérésére, illetve arra, hogy a helyi hatóságok tájékoztassák a lakósságot a vidéki és városi régiók fejlesztésének prespektiváiról. A fórumon részt vesznek az akadémiai és a vállalkozói szféra képviselői is. A rendezvényre a Ploiesti Polgármesteri Hivatal és a Kőolaj és Földgáz Egyetem szervezésében kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)
Megnyitotta kapuit a Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár
Szerdán, a bukaresti Rompexpo kiállitási központnál megnyilt a  24. alkalommal szervezett Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár. Az idei könyvvásár, amelyet a Román Rádió szervezett, tiszteletbeli meghivottja nem egy ország, hanem az Európai Unió. A vasárnapig tartó könyvvásáron több mint 800 programmal várják  a látogatókat, mig  a könyvszeretők a legfontosabb romániai kiadók ajánlatai közül válogathatnak, nyilatkozta Georgică Severin, a Román Rádió vezérigzagatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)
Több száz APIA-alkalmazott tüntetett a mezőgazdasági minisztérium előtt  
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinek hozzávetőlegesen 600 alkalmazottja tüntetett szerdán a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt. Az APIA-alkalmazottak elégedetlenségének fő oka, hogy az új bértörvény január 1-jétől életbe lépő rendelkezései, illetve az adóügyi intézkedések miatt – mint állítják – jelentősen csökken majd a fizetésük. A tiltakozók kérik továbbá, hogy a megyei kirendeltségeknél dolgozók bérét igazítsák a központi apparátus fizetéséhez. Octavian Mateescu szakszervezeti elnök szerint hozzávetőlegesen 500-600 személy vesz részt a fővárosi megmozduláson. „Január 1-jétől 30 százalékkal csökken majd a bérünk, ez 700 és 2.800 lej közötti összeget jelent. Reméljük, hogy kéréseink meghallgatásra találnak Petre Daea miniszternél és a kormánynál” – nyilatkozta a szakszervezeti elnök. Az APIA megyei kirendeltségeinek alkalmazottai múlt csütörtökön, majd hétfőn is többórás munkabeszüntetést tartottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)
Románia az 57-ik helyen szerepel egy korrupciós világranglistán
Románia az 57-ik helyen szerepel azon a korrupciós ranglistán, amelyet a világ 176 országának bevonásával a Világ Bank készitett. Az adatokat az „Integritás és Prosperitás” témakörrel kedden, Sloboziában tartott csúcstalálkozón ismertették. A sloboziai találkozó részét képezi az Integritást elősegitő Karavánnak, amelyet Romániában a Transperancy International nemzetközi civil szervezet és a Páciensek Kollégiuma szervez. A csúcsösszejövetelen teritékre került a személyi- és szakmai integritás elve, intézményes, vallásos és jogi megközelitésben. A részvevők a sújt az erkölcsi normák tiszteletben tartásának, illetve megszegésének lényeges elemeire helyezték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.22)
Demeny Andrei – RADOR