Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, la Bruxelles

 Klaus Iohannis: /…/ sau pentru tineri extinderea mobilităţii într-un program Erasmus Plus sau asigurarea securităţii cibernetice pentru partenerii din est. Eu voi sublinia în cadrul alocuţiunii mele că este estrem de important să avem în centrul atenţiei cetăţeanul. Orice politică fie internă, fie externă este bună dacă are în centru cetăţeanul şi acesta trebuie să fie beneficiarul final al oricăror înţelegeri. În afară de summitul propriu-zis, astăzi voi avea mai multe întâlniri ,sigur o să mă salut cu toţi liderii, dar voi avea o întâlnire cu preşedintele Ucrainei domnul Poroşenko, fiindcă pentru noi este extrem de improtantă Legea învăţământului din Ucraina şi suntem foarte hotărâţi să negociem până când se rezolvă chestiunea învăţământului în limba română şi voi avea de asemenea o întâlnire cu premierul Moldovei, domnul Filip.
Reporter: Domnule preşedinte, acasă la Bucureşti se pregăteşte bugetul pentru 2018. Ce aşteptări aveţi având în vedere şi cursul de schimb şi politica fiscală pe care o promovează PSD?
Klaus Iohannis: Aşteptarea mea este uşor de definit. Aştept un buget echilibrat, sustenabil şi care poate fi pus în practică, care poate fi executat. Evident că sunt câteva aşteptări şi foarte concrete. Bunăoară, mi se pare obligatoriu să avem 2% alocat pentru apărare. De asemenea, mi se pare obligatoriu să avem o sumă suficient de mare pentru educaţie, pentru sănătate, dar sper ca altfel ca în 2017 să avem în 2018 bani nu doar alocaţi pentru investiţii publice, ci să fie şi executate aceste investiţii.
Reporter: Domnule preşedinte, domnul Igor Dodon v-a invitat la Chişinău, i-aţi răspuns, ce faceţi, veniţi?
Klaus Iohannis: O să primească un răspuns cum se spune în limbajul diplomaţilor in due time.
Reporter: Domnule preşedinte, tot despre politica internă, în ciuda avertismentelor dvs. comisia specială parlamentară a abrogat prevederea potrivit căreia puteaţi refuza o singură dată numirea magistraţilor. Cum vedeţi această situaţie şi ce le transmiteţi parlamentarilor?
Klaus Iohannis: Da este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa.
Reporter: Adică, ce aveţi de gând să faceţi?
Klaus Iohannis: Am spus de la început. Am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie.
Reporter: Ce veţi discuta cu domnul Filip?
Klaus Iohannis: Vă mulţumesc./dursache/gpodea
TVR 1 (24 noiembrie)