Dezbateri în comisia specială parlamentară privind legile justiţiei

Comisia specială parlamentară privind legile justiţiei continuă, astăzi, dezabterile. La şedinţa de ieri, membrii comisiei au decis, între altele, că preşedintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor şi procurorilor.
Numirea şi revocarea din funcţie a procurorilor şefi şi răspunderea magistraţilor sunt principalele articole care vor fi dezbătute astăzi în cadrul Comisiei parlamentare de specialitate privind legile justiţiei. Sunt mai multe amendamente atât ale puterii, cât şi ale opoziţiei pe această temă. PNL şi USR au insistat pentru obţinerea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia şi ca preşedintele ţării să nu fie exclus din procedura de numire a procurorilor şefi. Există şi din partea social-democraţilor propuneri ca şeful statului să-şi păstreze această atribuţie, dar şi amendamente care susţin ca preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de parlament în şedinţă comună la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, comisia specială a adoptat un amendament care nu îi mai permite preşedintelui ţării să refuze numirea judecătorilor şi procurorilor care au trecut examenul de capacitate. Opoziţia susţine că această prevedere care modifică legislaţia în vigoare nu respectă decizii ale Curţii Constituţionale.
Senatorul USR, George Dircă: „Dacă preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de aprecieri asupra propunerilor făcute de CSM pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, ori dacă nu ar putea refuza motivat şi nici măcar o singură dată numirea, atribuţiile preşedintelui României ar fi golite de conţinut şi de importanţă”.
Preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, a explicat de ce a fost votat amendamentul propus de Uniunea Naţională a Judecătorilor.
Florin Iordache: „Din partea UNJ ni s-au prezentat argumente care vizează o modificare a acestui text în care preşedintele în acest moment, ţinând cont de filtrele prin care trec pentru numirea unui procuror şi unui judecător, practic să nu poată refuza nici măcar o singură dată”.
Membrii comisiei speciale vor relua astăzi dezbaterile de la ora 9:30 asupra proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor./dursache/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie)