La Parlament, Comisia specială ar urma să continue dezbaterea noilor legi ale justiţiei

La Parlament, Comisia specială, condusă de fostul ministru Florin Iordache, ar urma astăzi să continue dezbaterea noilor legi ale justiţiei. De săptămâna trecută Comisia lucrează zilnic pentru ca legile să poată fi votate de plen înainte de Crăciun, aşa cum au stabilit liderii majorităţii parlamentare. Pană acum au fost făcute modificări controversate, criticate de opoziţie şi de majoritatea organizaţiilor din sitemul judiciar, iar astăzi se află pe agendă un alt articol important, cel care priveşte răspunderea magistraţilor.

Potrivit modificărilor, preşedintele României nu va mai putea refuza numirile în funcţiile de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi desemnaţi de şeful statului din rândul judecătorilor, care au o activitate de cel puţin doi ani la Înalta Curte şi nu au abateri disciplinare în ultimii trei ani. Printre modificările aduse proiectului legislativ sunt şi reintroducerea evaluării psihologice pentru magistraţi, care ar urma să se facă o dată la cinci ani, precum şi faptul că procurorii şi judecătorii nu vor mai putea face declaraţii defăimătoare la adresa altor instituţii. De asemenea, hotărârile CSAT în ceea ce priveşte domeniul justiţiei vor fi făcute public. În schimb, parlamentarii au păstrat procedura de numire a procurorilor-şefi la DNA, DIICOT şi Parchetul General. Astfel preşedintele numeşte în continuare conducerile acestor instituţii, la propunearea Ministerului Public şi cu avizul CSM. Procedura rămâne neschimbată şi în cazul revocării. Dezbaterile, în Comisia specială, privind legile justiţiei continuă astăzi pe alte articole, punctul important fiind cel care vizează răspunderea magistraţilor. Parlamentarii din Comisie doresc finalizarea celor trei legi ale justiţiei, astfel încât actul normativ să intre în procedura legislativă propriu-zis prin depunerea amendamentelor, dezbatere şi vot în plen, mai întâi la Camera Deputaţilor şi apoi la Senat, în calitate de for decizional.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei sunt temă de dezbatere, astăzi, şi la Radio România Actualităţi, în emisiunea „Probleme la zi”, difuzată, în direct, imediat după radiojurnalul orei 13:00/ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 noiembrie