Guvernul va adopta, săptămâna aceasta, majorarea salariului minim pe economie la 1.900 de lei

Guvernul va adopta, săptămâna aceasta, majorarea salariului minim pe economie la 1.900 de lei, a anunţat, ieri, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Măsura va stimula ocuparea şi reducerea muncii la negru, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu un deficit mare de forţă de muncă, în special în construcţii, agricultură, IT şi medicină. Trei milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate, fenomenul accentuându-se în ultima perioadă, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu: Anul trecut am avut o pierdere de 210.000 de persoane – este cea mai mare înregistrată în ultimii ani – care au preferat să meargă şi să lucreze în ţări în special din Uniunea Europeană şi aceşti români au contribuit cu aproape 85 de miliarde de euro la economiile ţărilor de adopţie. Numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori în perioada ianuarie-septembrie 2017 a fost de 362.349 – a fost cu 9,2% mai mare decât în aceeeaşi perioadă din anul 2016.
Realizator: Pe de altă parte, în România există 240 de mii de familii asistate social, unele dintre ele aflate la cea de-a treia generaţie de şomeri, care-şi retrag copiii de la şcoală înainte de a învăţa o meserie pentru a putea beneficia, la rândul lor, de venitul minim garantat de stat. Pentru a combate acest fenomen, în vară a fost adoptată o ordonanţă care reduce ajutorul social acordat familiilor ai căror copii lipsesc de la şcoală, iar în Parlament există un proiect de lege potrivit căruia persoana care refuză un loc de muncă pierde dreptul la venitul minim garantat de stat sau la indemnizaţia de şomaj./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 noiembrie)