Revista presei internaţionale – 29 noiembrie

O serie de semnale din Orientul Mijlociu reflectă eforturile care se fac în privinţa reducerii violenţelor, iar presa internaţională se grăbeşte să le transmită, manifestând însă un optimism ponderat. „Siria acceptă un plan de încetare a focului propus de Rusia în enclava Ghouta, din estul ţării”, relatează cotidianul libanez „Daily Star”, dar acelaşi ziar îl citează şi pe emisarul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, care se arată mai reţinut, declarând: „Vom vedea dacă aşa ceva se va şi întâmpla”. Oricum, o veste bună este cea anunţată de ziarul britanic „Daily Mail”. Ziarul precizează că, „deşi negociatorii din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu au venit la Geneva pentru a participa la deschiderea negocierilor găzduite de ONU, agenţia siriană de presă Sana a transmis că „o delegaţie guvernamentslă siriană va sosi totuşi, astăzi (miercuri), în oraşul elveţian”.

La celălalt capăt al Asiei, în Peninsula Coreeană, Coreea de Nord pare să stârnească noi temeri. Ziarul sud-coreean „The Korea Times” relatează că nord-coreenii „dau semne că s-ar pregăti pentru un nou test cu rachete balistice, punând astfel ţările învecinate în stare de alertă”. Un alt ziar sud-coreean, „Korea Herald” anunţă că „Seulul şi aliaţii săi urmăresc cu atenţie Coreea de Nord”. Citând o serie de surse, acelaşi ziar aminteşte că, „luni, Coreea de Nord a folosit nişte radare destinate să urmărească traiectoria unor asemenea rachete”. Citându-l pe ministrul sud-coreean al integrării, cotidianul nipon „Asahi Shimbun” afirmă că, „peste un an, Coreea de Nord ar putea anunţa finalizarea programului său nuclear”. Dar, înarmată sau nu, „Coreea de Nord sapă tranşee pentru a împiedica noi dezertări”, după cum informează publicaţia portugheză „Diário de notícias”. Ziarul adaugă că, „după evadarea unui militar nord-coreean pe data de 13 noiembrie, Phenianul ridică un nou post de control în zona demilitarizată dintre cele două Corei”.

În Europa însă, atenţia presei rămâne concentrată asupra Germaniei, unde, după cum relatează publicaţia franceză „Le Point”, „Angela Merkel trebuie să acţioneze împotriva voinţei sale”. Publicaţia se referă la eventualele „concesii pe care cancelarul german va trebui să le facă social-democraţilor”. Dar tot „Le Point” adaugă că „liderul  social-democrat Martin Schulz va trebui să execute un număr de echilibristică între o coaliţie solidă capabilă să guverneze ţara timp de patru ani şi noua ediţie a faimosului tratat de coaliţie – programul comun de guvernare al noului cabinet”. „Merkel impune un guvern stabil în perspectiva Europei”, opinează cotidianul german „Süddeutsche Zeitung”. „Dar stabil nu este suficient”, adaugă publicaţia. „În tratativele pe tema coaliţiei, Uniunea Europeană va fi prioritară”, asigură social-democratul german Martin Schulz, citat de publicaţia italiană „Il Sole Venti Quattro Ore”. Şi, după cum crede ziarul britanic „Financial Times”, „investitorii în euro se bucură de stabilitatea economică, neglijând instabliltatea politică, dar pentru cât timp?” După care conchide: „investitorii în euro nu aud decât veştile bune”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR