Omagiu Dinu Lipatti – concert de Ziua Națională a României, la Varșovia

Sâmbătă, 2 decembrie a.c., Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul capitalei poloneze la un recital de vioară și pian cu o dublă semnificație: omagierea creației pianistului, compozitorului și pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naștere, și sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Concertul, în interpretarea violonistei Diana Jipa și a pianistul Ștefan Doniga, va avea loc într-unul dintre cele mai frumoase spații de evenimente din Varșovia, Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie), cu un program special conceput, cuprinzând preponderent lucrări de Dinu Lipatti, cărora li se vor mai adăuga alte câteva creații românești, compuse de George Enescu, Paul Constantinescu, Vasile Filip, Vlad Baciu.

Invitația la eveniment a fost adresată întregului corp diplomatic acreditat la Varşovia, totodată reprezentanților autorităților de stat, principalelor instituții de cultură și membrilor comunității de români din capitala poloneză.

Violonista Diana Jipa este absolventă a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2005. A fost prezentă pe scena de concert la Festivalul Internațional “George Enescu”, la Ateneul Român, alături de Filarmonica din Iaşi, la Festivalul „Paganiniana” din Genova – Italia.

Diana Jipa a debutat ca solistă la vârsta de zece ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scena Filarmonicii din Iaşi. S-a perfecționat cu profesorii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Węgrzyn, Valeriu Rogacev. În prezent, în paralel cu activitatea concertistică, este cadru didactic al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.

Pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În ultimii ani, a susţinut recitaluri şi concerte pe scene din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. Prezenţele sale scenice au fost reprezentate de apariţii solistice sau parteneriate camerale alături de nume marcante ale vieţii muzicale româneşti: violoncelistul Marin Cazacu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniştii Florin Croitoru şi Ştefan Horvath, sopranele Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Sorina Munteanu etc.

Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare realizată în concert la Ateneul Român şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. În lunile august – octombrie 2008, tânărul pianist român a imprimat în premieră mondială un disc conţinând concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări susţinute de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.

 

Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea, va fi omagiat la Varșovia printr-un concert care îi este dedicat. Numele artistul român este strâns legat de Polonia și de istoria ei muzicală, intrând în patrimoniul celor mai cunoscuți interpreți ai creațiilor lui Chopin. Cu un stil care face referire la maeștii clasici, Lipatti l-a interpretat pe Chopin cu o deosebită eleganță, cu un tușeu delicat, cu totul special, și sensibilitate coloristică, abordând atât lucrări dramatice (Sonata în si minor) cât și de virtuozitate; același stil a fost urmat mai târziu de Martha Argerich. În urma lui Lipatti au rămas înregistrări chopiniene de referință: Sonata în si minor, Barcarola, Studiile op. 10 nr. 5 și 25 nr. 5, Mazurca în do diez minor op. 50 nr. 3, Nocturna în Re bemol major op. 27 nr. 2, precum și două înregistrări complete ale Valsurilor, considerate, alături de versiunea lui Alfred Cortot, inegalabile în acest gen.

RADOR – 30 noiembrie