XINHUA: În România s-a mărit numărul rău-platnicilor

Numărul rău-platnicilor a crescut de luna la lună în România, arată o analiză specială publicată luni de o faimoasă companie locală de consultanță și informații despre credite.

Conform KeysFin, peste 670.000 de români au în prezent arierate la bănci și la instituții financiare non-bancare.

Numărul cazurilor investigate în noiembrie a depășit 100.000, fiind necesară monitorizarea a 20.000 de datornici în plus față de prima jumătate a anului curent.

Din ce în ce mai mulți români se află în incapacitate de a-și plăti ratele la credite la timp, și sfârșesc astfel în proceduri de executare silită, pe fondul unei puternice aprecieri a monedei euro și ascensiunii cheltuielilor consumatorilor, afirmă analiza KeysFin.

Cele mai noi date ale Băncii Naționale a României arată că totalul creditelor restante în moneda națională, leul, ale populației și ale companiilor se ridica la 5,77 miliarde de lei (1,48 miliarde de dolari) în august, în creștere cu 0,51% față de luna anterioară, în vreme ce creditele restante în valută s-au mărit cu 7,4%, ajungând la 7,08 miliarde lei (1,82 miliarde dolari). Majoritatea datoriei, adică 4,32 miliarde lei (1,11 miliarde dolari), depășise termenul de plată cu mai mult de 90 de zile.

XINHUA (China), 28 noiembrie 2017

Traducerea: Andrei Suba