Evenimente prilejuite de Ziua Naţională

Evenimente prilejuite de Ziua Naţională la Alba Iulia

În oraşul istoric Alba-Iulia, parada militară va începe la ora 13:00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Spectatorii vor putea merge apoi la concertele de muzică uşoară şi populară, transmite corespondentul RRA, Andreea Bogdan.
Reporter: Unul dintre cele mai însemnate momente este în care Alba Iulia şi judeţul Alba îşi vor afirma în forţă sustinerea pentru anul 2018, prin deschiderea festivă a Anului Centenar astăzi, de la ora 19:00. Ionuţ Fulea, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Compact, Iris, Holograf şi desigur nu trebuie să uităm nici Gaşca Zurli sunt doar câţiva dintre artiştii ce vor urca pe scenă astăzi, la Alba Iulia. Un moment desosebit de important va fi şi parada miliatră, ce va începe de la ora 13:00, care anul acesta s-a transformat în defilare cu aproximativ 400 de cadre şi 45 de mijloace tehnice./aionescu

*****

Primele ceremonii de Ziua Naţională sunt dedicate eroilor neamului

Primele ceremonii de astăzi sunt dedicate eroilor neamului. În Capitală, de la acestă oră, are loc depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. Reporterul RRA, Alina Stănuţă este acolo şi are informaţii acum în direct. Bună dimineaţa, Alina!
Reporter: Bună dimineaţa! Într-adevăr, manifestările de Ziua Naţională debutează, în acest moment, în Capitală cu o ceremonie militară şi religioasă, depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. Pe întreg teritoriul ţării, astăzi reprezentanţi ai Armatei României vor participa, alături de autorităţile locale, la pregătirea, organziarea şi desfăşurarea de ceremonii miliatre şi religioase, de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani, defilări şi expoziţii de tehnică militară. Mormântul Ostaşului Necunoscut de aici, din Parcul Carol, a devenit de-a lungul timpului loc naţional de reculegere în memoria celor peste 200.000 de ostaşi care s-au jertifit în Primul Război Mondial pentru întregirea României. Sunt prezenţi aici, în Parcul Carol, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, dar şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Sunt, de asemenea, prezenţi pentru a asista la ceremonia religioasă şi a depune coroane de flori reprezentanţi ai Adminsitraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului sau ai oficialităţilor locale.
Realizator: Mulţumesc, a fost în direct, din Parcul Carol, Alina Stănuţă./aionescu

*****

Ziua Naţională a României, marcată la Kandahar

15 dintre militarii români aflaţi în Afganistan vor fi avansaţi azi de Ziua Naţională, iar alţi 20 vor primi distincţii din partea partenerilor americani. Printre evenimentele de la baza militară de la Kandahar este şi expoziţia de fotografii organizată de Radio România Actualităţi, după cum relatează trimisul RRA, Ilie Pintea.
Reporter: La Kandahar, festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României vor începe la ora locală 14:00, când va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care participă şi comandantul Tuck Sud, generalul de brigadă John Lathrop, dar şi alţi oficiali din cadrul coaliţiei. 15 militari români vor fi înaintaţi în grad astăzi şi alţi 20 vor primi diplome de apreciere de la partenerii americani. De asemenea, 20 de militari români şi doi militari americani vor primi Emblema de onoare sau Emblema de merit din partea Ministerului Apărării Naţionale. Un element inedit al ceremoniei de la Kandahar îl constituie faptul că oaspeţii vor fi întâmpinaţi de militari în costume populare româneşti, iar oprganizatorii evenimentului au amenajat un stand de promovarea României, precum şi unul care prezintă armamentul din dotarea Armatei Române, dar şi modelul uniformei din Războiul de Independenţă. Un moment special în cadrul festivităţilor îl va constitui vernisarea expoziţiei de fotografie organizată de Radio România Actualităţi, primul eveniment de felul acesta care are loc în baza militară. E vorba de 50 de fotografii realizate în ultimii ani în Afganistan şi grupate sub titlul: „Chipuri ale războiului”, iar expoziţia e dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, ucis la 15 septembrie, într-un atac al insurgenţilor./aionescu

*****

Ziua Naţională a României, sărbătorită astăzi în Italia

Şi în Italia a fost sărbătorită Ziua Naţională a ţării noastre.
Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Peste 800 de persoane au asistat la concertul oferit de orchestra Forţelor Armate Române şi de fanfara carabinierilor din Roma cu prilejul Zilei Naţionale a României. Evenimenul a fost organizat de ambasada ţării noastre în Italia.
George Bologan, ambasador: A fost o manifestare de substanţă, o manifestare foarte importantă din punct de vedere al mesajului politico-diplomatic pe care România l-a transmis în Italia, la Roma, unde anul acesta am sărbătorit 60 de ani de la semnarea tratatelor de la Roma, care au pus bazele comunităţii europene. Nivelul de reprezentare a fost la cel mai înalt grad. Vorbesc de preşedinţia consiliilor de miniştri; la fel, au fost şase preşedinţi de comisii din Parlamentul italian, au fost patru consilieri prezidenţiali şi un numeros public, care a atins cifra de 700 de invitaţi. Este o dovadă evidentă că România contează în relaţia bilaterală cu Roma, iar mesajul pe care noi l-am transmis este că România este un partener credibil, un partener demn în relaţia cu aliaţii săi.
Reporter: Din partea Camerei Deputaţilor de la Bucureşti a fost prezent la acest eveniment şi preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deputatul Dorel Căpraru.
Dorel Căpraru: Am participat la un eveniment extraordinar, un eveniment în cinstea Zilei Naţionale a României. Cu toţii, când vedem românii noştri care reprezintă ţara aşa cum au făcut-o cei de la fanfara militară, ne creşte inima. Mi-aş dori ca toţi românii, atât din ţară, cât şi din străinătate să fie mândri că sunt români, iar Ziua Naţională a României să ne unească, să ne aducă pace în suflet şi să ne dea cât mai multă speranţă că România va fi o ţară aşa cum ne-o dorim cu toţii.
Reporter: A dorit să sărbătorească Ziua Naţională între români şi italieni la cele două evenimente organizate de ambasadele României, cea din Italia, şi cea de pe lângă Sfântul Scaun, şi arhiepiscoul mitropolit de Bucureşti, IPS Ioan Robu:
IPS Ioan Rob: Trebuie să spun încă de la bun început că ideea îi apartine ambasadorului pe lângă Sfântul Scaun, domnul ambasador Zăpîrţan, care mi-a făcut propunerea aceasta să vin ca să sărbătorim împreună Ziua Naţională şi am răspuns cu plăcere la invitaţia dumnealui, mai ales că eu eram curios puţin să văd cam ce înseamnă prezenţa la Roma a românilor în diferite locuri de muncă şi de aceea am venit, ca să fiu astăzi şi la Sfânta Liturghie şi după, cu toţi românii care sunt aici, şi cu invitaţii lor, că e interesant să vezi şi prieteniile care s-au legat între românii de aici şi ceilalţi locuitori din Roma, din diferite medii./amirea/denisse