Mesaj al Societăţii Române de Radiodifuziune la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale, regele Mihai I al României

Am aflat cu adâncă mâhnire de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale, regele Mihai I al României. Ne-a părăsit un om unic, cu o statură morală şi politică exemplară, care până în ultimele sale clipe, de vremelnică slăbiciune şi durere omenească, a rămas cu inima şi gândul la naţiunea căreia i-a dedicat întreaga viaţă.

În aceste momente, toţi cei care facem parte din Societatea Română de Radiodifuziune privim în urmă şi vedem nu doar oglinda unei epoci, nu doar anii de domnie zbuciumată, nedreptatea unei abdicări impuse şi anii de exil, departe de ţară. Vedem, mai ales un tânăr carismatic, un rege care a ştiut să-şi îmbărbăteze ostaşii, un om de stat care, în pofida vârstei, a găsit înţelepciunea necesară unor dificile dar inspirate decizii istorice prin care a fost scurtată conflagraţia mondială şi au fost salvate sute de mii de vieţi omeneşti.

Privim în urmă cu mândrie şi vedem parcursul a două instituţii fundamentale ale României moderne, Regalitatea şi Radioul public. Societatea Română de Radiodifuziune s-a născut la 1 noiembrie 1928, dar actul de naştere a fost semnat de Regele Ferdinand, încă din octombrie 1926. Putem spune cu mândrie că Radio România a pornit la drum prin iniţiativă regală.

La Radio România s-au transmis către naţiune cele mai importante mesaje ale regelui, rămânând memorabil anunţul repetat „Atenţiune! Lăsaţi aparatele deschise! Vom transmite un comunicat important pentru ţară!”, anunţ care prevestea proclamaţia către ţară, din seara de 23 august 1944, privind întoarcerea armelor împotriva nemţilor şi alierea cu Uniunea Sovietică. Majestatea Sa, regele Mihai I al României a redevenit, din 1990, o prezenţă frecventă la Radioul public şi în publicaţiile pe care radioul le-a editat.

Radio România a încercat prin toate gesturile sale nu doar să consemneze documente istorice, oricât de complexe, ci mai ales să dovedească, cu respect şi onoare, că a fost alături de rege din tot sufletul.

Cu durere în suflet îi mulţumim Majestăţii Sale, regelui Mihai I al României pentru căldura, simpatia şi înţelegerea pe care le-a arătat mereu faţă de Radio România.

Georgică SEVERIN

Preşedinte Director General