THE WASHINGTON POST: Partidul de guvernământ plănuieşte contraproteste împotriva criticilor

Bucureşti, România – Duminică, sute de oameni au organizat o nouă demonstraţie de protest în capitala română pentru a exercita presiuni asupra guvernului în vederea renunţării la propunerile vizând reformarea sistemului juridic, propuneri care, în opinia criticilor, vor împiedica pedepsirea corupţiei la nivel înalt.

În faţa birourilor guvernului, protestatarii su scandat „Demisia!” şi „Justiţie, nu corupţie!”

„Clasa politică doreşte să distrugă România şi statul de drept, astfel încât, pentru noi, singura soluţie rămâne protesteul”, a declarat Marian Raduna, în vârstă de 37 de ani, un inginer care ţinea în mână steagul românesc.

Înalţi reprezentanţi ai coaliţiei guvernamentale de stânga, printre care Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat, sunt anchetaţi pentru corupţie. Dragnea nu poate fi premier din cauza unei condamnări din 2016 pentru fraudă electorală. Aliaţii săi pretind că acuzaţiile au substrat politic.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat, Codrin Ştefănescu, a declarat că, la sfârşitul săptămânii viitoare, partidul va organiza proteste la Bucureşti şi în alte oraşe împotriva a ceea ce, în opinia sa, ar fi un „stat paralel”.

Această sintagmă a fost recent folosită de partid şi de aliaţii acestuia făcând astfel referire la sistemul juridic şi la preşedintele român Klaus Iohannis, aliat al opoziţiei.

Sâmbătă, câţiva protestatari s-au ciocnit pentru scurtă vreme cu poliţia în piaţa din faţa birourilor guvernului, unde demonstraţii s-au ţinut în mod regulat începând din ianuarie (sic!) împotriva planurilor primarului Bucureştiului, Gabriela Firea, de a folosi locul pentru un Târg de Crăciun.

Protestatarii au demontat schelăria şi gardurile, planul primăriţei fiind criticat chiar şi de premierul Mihai Tudose. Firea, o membră importantă a partidului de guvernământ, a declarat că va organiza târgul în altă parte.(AP)

Traducerea: Alexandru Danga

THE WASHINGTON POST (SUA), 4 decembrie 2017