2017. december 6

 

Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet
Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amely 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,97 százalékos államháztartási hiánnyal számol. Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kabinet szerdai ülésén kijelentette: a büdzsé tartalmazza a jövő évben tervezett bér- és nyugdíjemeléseket is. A kiadások legnagyobb részét, a bruttó hazai termék (GDP) 10,9 százalékát a szociális juttatások teszik ki, amelyek elérik a 98,6 milliárd lejt. A költségvetésben az összkiadásokat 314,5 milliárd lejre tervezték. A bérköltségek a GDP 8,9 százalékát teszik ki. A kormány 38,5 milliárd lejt – a GDP 4,2 százalékát – tervezi közberuházásokra fordítani. A katonai kiadások a jövő évben is elérik a GDP 2 százalékát. Mihai Tudose miniszterelnök elmondta, hogy az 5,5 százalékos gazdasági növekedés óvatos becslés, szerinte a büdzsé megfelelően van összeállítva. Közölte: kormánya az oktatást, az egészségügyet és a beruházásokat tekinti kiemelt célnak 2018-ban. Megjegyezte, Románia GDP-je várhatóan a jövő évben először fogja meghaladni a 200 milliárd eurót. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
A birói státusz elfogadásának megakadályozásával próbálkoztak a képviselőház ellenzéki tagjai
A képviselőház ellenzéki tagjai akadályokat akartak görditeni a birói státusz plénumon való elfogadása elé, amely az igazságügyi törvények módositására vonakozó javaslatcsomag első tervezete. Azt követően, hogy elutasitották a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USL) azon kérését, hogy függesszék fel a plénumot, illetve töröljék napirendről az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségre és a birák jogállására utaló törvénytervezeteket, az ellenzéki képviselők a viták megkezdését késleltő eljáráshoz folyamodtak. Céljuk elérésére alkalmazott módszer mintegy 70 percig tartott és végül is, szavazattöbbséggel, az Alsóház munkaprogramjának meghosszabitása mellett döntöttek. Ennek nyomán az első, a birói státuszra vonatkozó törvényjavaslatot vita alá bocsátották, majd szakaszonként jóvahagyták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Románia kiegésziti az afganisztáni misszióban szolgálatot teljesitő katonák számát
Az Észak-Atlanti Szövetség partnereivel együtt Romániai is kiegésziti az afganisztáni misszióban szolgálatot teljesitő katonák számát. Tekintettel arra, hogy az új amerikai stratégia előirányozza az afganisztáni hadszintérre felsorakoztatott állomány 3.000 katonával való kiegészitését,  Románia is csatlakozik ehhez az erőfeszitéshez. „Elsősorban a légierőt kell kiegésziteni, amely az afgán biztonsági erőket segiti a nagy erejű támadásokban”, magyarázta Stefan Stan ezredes, az afganisztáni hadszintér romániai képviselője.    Kandaharban jelenleg a Brave Hearts 280-as gyalogos zászlóalj és egy tanácsadói csoport teljesit küldetést. Ez utóbbi a Resolute Support elnevezésű missziót támogatja, amely elsősorban kiképzési, tanácsadói és támogató segitséget nyújt az afgán erőknek a helyi felelősségek átvételében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)
Egy prec csenddel adóztak a Parlamentben Mihály király emlékére
A szerdai ülés megkezdése előtt a képviselők egy perc csenddel adóztak Mihály király emlékére. Gigel Stirbu liberális képviselő, a képviselőház kulturális bizottságának elnöke I. Mihály király, Románia volt uralkodóját méltatta, akinek – mint mondotta – minden román számára pédakép kell legyen. „A politikusoknak tanulniuk kellene Mihály király szerénységéből, őszinteségéből, az állami intézmények iránt tanusitott tiszteletadásából és hazafiságából”, hangsúlyozta Gigel Stribu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12. 06)
Margit román királyi hercegnő veszi át az uralkodóház vezetését
Románia Királyi Házának új statútuma szerint, amelyet Mihály király 89 éves korában irt alá a savarsini kastélyban, az uralkodó halála után leánya, Margit örökli a „királyi korona őre” címet és egyben ő veszi át az uralkodóház vezetését is. Marhit királynő kiváltsága lesz, hogy dönthet Románia Királyi Házának tulajdonai felől és bámilyen, a Királyi Házzal kapcsolatos kérdésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)