24 CHASA: A plecat ultimul erou din Al Doilea Război Mondial

Regele Mihai s-a întâlnit cu Hitler, însă a primit ordine de la Stalin şi Putin

Rareori soarta omului este atât intrigantă şi plină de întorsături, cum a fost cea a ultimului Rege al României, decedat marţi. În timpul vieţii, el primeşte multe calificative – de la „neamţul care l-a predat pe Hitler” la „regele comsomol”. Faptele istorice sunt deseori o problemă de interpretare. De aceea, cel mai corect e să spunem că acum a plecat ultimul erou din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mihai este din dinastia germană Hohenzollern-Sigmaringen, care a dat câţiva împăraţi germani şi regi proruşi, şi de două ori a fost regele României, o dată din 1925 până în 1930, iar a doua oară din 1940-1947.

Viaţa lui este plină de paradoxuri istorice. El s-a întâlnit de două ori cu Hitler, a băut ceai cu Mussolini, este monarh într-un stat care a trimis sute de mii de trupe pe frontul de Est, şi în acelaşi timp a primit cea mai înaltă distincţie militară sovietică – Ordinul „Victoria“. El este al treilea străin care primeşte acest ordin. Primele două sunt ale generalului Eisenhower şi  mareşalul Montgomery. La secţiunea paradoxuri istorice se poate menţiona că Mihai I a primit şi „Crucea de fier“ germană, de data asta de la nazişti. Nu ştiu ca o altă persoană să fi primit în acelaşi timp cele mai înalte distincţii militare germane şi sovietice.

S-ar putea adăuga că, în timpul războiului, tânărul Rege Mihai vizita frecvent Crimeea, ocupată de trupele germano-ruse şi îi plăcea să se cazeze la Palatul Livadia în Yalta, unde mai târziu Stalin, Roosevelt şi Churchill au împărţit Europa. Acest lucru nu a împiedicat Rusia, decenii mai tarziu, să-i ofere onoruri mari. În anul 2005, la împlinirea a 60 de ani de la sfarşitul războiului, Mihai a fost una dintre personalităţile întâmpinate cel mai ceremonios la Moscova, iar preşedintele Putin l-a decorat cu înalta distincţie – Ordinul Jubiliat „60 de ani de la Victorie”. Mai mult, ca şi Cavaler al Ordinului „Victoria”, numele lui Mihai este gravat în Palatul Kremlin. Pentru că, deşi a acceptat nenumărate parade română-germane şi are nenumărate imagini sub drapele cu svastici, Regele Mihai rămâne una dintre personalităţile care au jucat un rol semnificativ pentru grăbirea sfârşitului războiului.

Se poate spune că atunci când, bazându-se pe unităţile armate care-i erau loiale, Mihai, împreună cu aghiotantul său, căpitanul Dumitrescu, îl arestează personal pe mareşalul Ion Antonescu, dictatorul român progerman, el devine salvatorul a sute de mii de vieţi de ruşi, români şi germani. România nu devine un câmp de luptă şi războiul se termină mult mai devreme. Acest act îi aduce respectul sovieticilor, dar nu pentru mult timp. În 1947 a fost forţat să renunţe la tron şi a fost trimis viu şi sănătos în exil, iar întreaga sa avere a fost confiscată. Inclusiv palatul autentic al contelui Vlad Tepes Dracula.

Cu privire la momentele inedite din viaţa lui Mihai s-ar putea adăuga că el are cinci fiice, iar în perioada emigrării a lucrat ca pilot de încercare, broker la bursă şi chiar angajat în avicultură. Viaţa regelui Michael este într-adevăr dovada că istoria cel mai adesea nu e în alb-negru, ci colorată.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6595454

Articol de Rosen Petrov

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/czaharia

24 CHASA (Bulgaria),7 decembrie 2017