2017. december 11

Klaus Iohannis: Romániának kötelessége megvédeni I. Mihály király hagyatékát

Hétfőn a parlamentben ünnepélyes megemlékezést tartottak a szerdán elhunyt I. Mihály király, Románia volt uralkodójának tiszteletére. A megemlékezésen Klaus Iohannis román államfő kihangsúlyozta: Romániának kötelessége megvédeni volt uralkodója hagyatékát, stabil, méltóságteljes, megbecsült országként biztosítani polgárainak szabadságát és jólétét, olyan jogállamként, ahol senki sem áll a törvények felett. Az ország utolsó királya a román nép emlékezetében igazi államférfiként marad meg, aki 1944-ben szembeszállt a zsarnoksággal, több éven keresztül bátran ellenállt az ország kommunisták általi kisajátításának, mig a kommunista diktatúra bukása után Románia európai és euroatlanti integrációjának szolgálatába állt. A megemlékezésen a miniszterelnök, a képviselőház és a szenátus elnökei, valamint a román ortodox egyház pátriárkája méltatta a volt uralkodó történelmi szerepét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

A jövő évi költségvetés-tervezet módositására a liberálisok 350 javaslatot terjesztettek be

A Nmezeti Liberális Párt (PNL) bejelentette, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet módositására 350 javaslatot terjesztettek be. A liberálisok nyomatékositották a költségvetés-tervezet azon fontosabb fejezeteit, amelyek az egészségügyre, az oktatásra, nyujgdijnövelésre, vállalkozói szférára, a helyi közigazgatásra és a gazdaságra utalnak és amelyekben eltérő véleményeik vannak. Bogdan Huţucă képviselő szerint az adózás és költségvetés terén hozott intézkedések a leginkább a polgármesteri hivatalokat érinti. Mint hozzáfűzte, a költségvetés-tervezet nem irányozza elő a személyi jövedelemadó 16%-os kulcsának 10%-ra történő csökkentéséból származó különbségek rekuperálását. A költségvetés-tervezet megvitatását december 18-ra tűzték napirendre, mig végleges megszavazására december 21-én kerül sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

Tăriceanu az igazságügyi törvényeket módositó tervezetek elolvasására ösztönözte a tiltakozókat

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke arra kérte a tiltakozókat, hogy olvassák el az igazságügyi törvényeket módositó tervezeteket és ne hagyatkozzanak csupán a közösségi oldalakon közölt információkra. Mint hangsúlyozta, a dokumentum célja a jogállam és a birói függetlenség konszolidálása, a mértéktelen visszaélések leszoritása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

A GRECO felülvizsgálja a romániai igazságügyi törvényeket módositó tervezetek

Az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) úgy döntött a december 4-8. között tartott plenáris ülésén, hogy felülvizsgálja a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló tervezeteket. Az Európa Tanács hétfői, strasbourgi közleménye leszögezi, ez az első alkalom, amikor a GRECO él a szabályzatában rögzített, „rendkívüli helyzetekben esedékes ad-hoc eljárás” lehetőségével. Amint a közlemény megjegyzi, a szabályzatot csak akkor alkalmazzák, amikor az intézményi reform, törvénykezdeményezés és eljárásbeli módositás során egy uniós tagállam súlyosan megszegi az Európa Tanács korrupcióellenes szabványait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)/rganciu