2017. december 13

Klaus Iohannis államfő lerótta kegyeletét I. Mihály király, Románia volt uralkodójának ravatalánál

Klaus Iohannis államfő lerótta kegyeletét szerdán I. Mihály király, Románia volt uralkodójának ravatalánál. A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt I. Mihály király holttestét szerda délben, a román hadsereg repülőgépe szállitotta  haza Romániába.A volt uralkodó koporsóját az őrezred katonai tiszteletadásával fogadták a bukaresti nemzetközi repülőtéren. Az volt uralkodó földi maradványait először a sinaiai Peles-kastélyba, I. Mihály szülőhelyére szállították, ahol rokonok, román és külföldi közéleti személyiségek vesznek búcsút a volt királytól, akit hatalmas tisztelet övezett Romániában. Klaus Iohannis államfő után a bukaresti kétkamarás parlament házelnökei, a román miniszterelnök, és a bukaresti kormány tagjai járultak a ravatalhoz.Moldova Köztársaságból Adrian Candu, a kisinyóvi parlament házelnöke rótta le kegyeletét a volt király ravatala előtt. A kormány a szombati temetésig hátralévő három napra    nemzeti gyászt rendelt el. A koporsót szerda este szállítják át Bukarestbe, az egykori királyi palota tróntermébe. A temetésére szombaton kerül sor, amelyen várhatóan több európai uralkodóház magas rangú képviselője – többek között Zsófia spanyol királynét, Anna-Mária görög királynét, Fülöp belga királyt, Károly herceg brit trónörököst  – is részt vesz. I Mihály, Románia volt uralkodóját a Curtea de Arges-i új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

15.700 román orvos dolgozik külföldön, főleg az uniós tagállamokban

A Menekültek és Bevándorlók Jogaiért Koalició által készitett tanulmány szerint 15.700 román orvos dolgozik külföldön, főleg az uniós tagállamokban. Az utóbbi 20 évben a kutatás-fejlesztés területén az alkalmazottak száma 30%-al csökkent. A tanulmány – amely a szakképzett munakerő  kivándorlását három területen: kutatás-fejlesztés, orvosi és információ technológia téren vizsgálta – rámutatott, hogy a helyzet az egészségügyben a legsúlyosabb, ahol 600 családorvosra és 4.000 szakorvosra van szükség.”A emberek főleg azért vállalnak külföldön munkát, mert úgy érzik, hogy itthon bizonytalan és kilátástalan a helyzet”, vélekedett Luciana Lăzărescu, az Egészségért Román Egyesület kutatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Az alkotmánybiróság elutasitotta az USR és a PNL észrevételét

Az alkotménybiróság szerdán elutasitotta azt az óvást, amelyet a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt követően nyújtott be, hogy a parlament külön bizottság létrehozása mellett döntött az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek felülvizsgálásra. Az USR november 23-án emelt alkotmányossági kifogást az igazságügyi törvénytervezetekkel foglalkozó különbizottság létrehozását előíró parlamenti határozat ellen, mig az NLP különbizottság létrehozását, arra hivatkozva támadta meg, hogy az erre vonatkozó döntést az együttes ülések szabályzatának megsértésével hozták meg. A testület indoklása szerint a parlament létrehozhat ilyen bizottságokat olyan törvénytervezetek esetében, amelyeket a két parlamenti kamara együttes ülésén, illetve külön ülésein fogadják el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Októberben 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az országos statisztikai intézet legutóbbi adatai szerint októberben 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az elmúlt év ugyanezen időszakához képest, mig szeptemberhez viszonyítva a bővülés 4,5 százalék volt. Az idei első tíz hónapban az ipari termelés 8,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés mértéke elérte a 8,8 százalékot.A növekedés főként a feldolgozó- és kitermelőiparnak köszönhető, amelyek 8,8 százalékkal, illetve 6,1 százalékkal teljesítettek jobban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Rozália Gănciulescu