Premierul spaniol Mariano Rajoy speră că va avea un dialog civilizat şi normal cu viitorul guvern regional al Cataloniei

Premierul spaniol Mariano Rajoy speră că va avea un dialog civilizat şi normal cu viitorul guvern regional al Cataloniei. Înainte de alegerile regionale din 21 decembrie, dezbaterile din Congresul Deputaţilor au fost centrate din nou pe tema catalană, după cum transmite corespondenta RRA Ana Maria Damian:

Reporter: La sesiunea de control din congres, un deputat al formaţiunii secesioniste PDeCat i-a cerut premierului Mariano Rajoy să respecte voinţa catalanilor şi să lase la o parte autoritarismul. Şeful Guvernului spaniol speră la un dialog firesc şi civilizat cu viitorul guvern regional care va fi ales la scrutinul din 21 decembrie.

Rajoy afirmă că a fost dispus mereu la dialog, dar că legea trebuie să fie respectată. Potrivit deputatului catalan în 21 decembrie va fi ales un parlament regional care va avea acelaşi obiectiv, de a autoriza organizarea unui referendum de independenţă a Cataloniei. În replică, Rajoy a spus că în Catalonia nişte guvernanţi au decis, din păcate, că nu se aplică legea fundamentală a Spaniei – Constituţia. Premierul spaniol a respins din nou ideea unui referendum care este anticonstituţional.

Deputatul catalan a mai afirmat că executivul spaniol are obligaţia de a negocia un referendum cu viitori aleşi catalani şi a acuzat autorităţile de la Madrid că a încurajat plecarea companiilor din Catalonia şi că a trimis la închisoare persoane nevinovate.

Realizator: Aproximativ 5,5 milioane de catalani sunt convocaţi la urne în 21 decembrie pentru alegerea unui nou parlament regional. Guvernul spaniol a demis executivul regional şi a dizolvat legislativul de la Barcelona la sfârşitul lunii octombrie, după un referendum ilegal de independenţă şi o declaraţie unilaterală votată de parlamentarii regionali secesionişti./aburtica/fcostea

ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie