NATO se va muta în noul său sediu în prima parte a anului viitor

NATO se va muta în noul său sediu în prima parte a anului viitor – a anunţat purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Oana Lungescu. Construcţia, început în 2010 şi estimate la 750 de milioane de euro, va ajuns în final la peste 1,20 miliard de euro.

Reporter: Lumiţa Apostol: Noul sediu al NATO este situat în faţa celui actual, devenit neîncăpător după extinderea Alianţei, şi arhitectura sa sugerează degetele încrucişate a două mâini, un simbol pentru a arăta unitatea celor 29 de ţări membre NATO din Europa şi din America de Nord. Cei patru mii de diplomaţi militari şi angajaţi ai NATO vor începe să se mute la 19 martie, iar operaţiunile sunt estimate să dureze trei luni – a spus purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, citată de Agenţia France Press. Construcţia noului sediu al NATO a început în 2010 şi au existat mai multe întârzieri cauzate de probleme tehnice, ca şi o creştere a cheltuielilor. Iniţial, costurile clădirii au fost estimate la 750 de milioane de euro, dar până la final vor ajunge la peste un 1,20 miliard de euro. Sistemul IT al noii clădiri va trebui să asigure securitatea tuturor comunicaţiilor electronice ale NATO, ca şi supravegherea întregului imobil şi în acest scop urmează să fie instalate peste o mie de camere şi sisteme de acces cu citirea irisului.

Mutarea personalului NATO în noul sediu ar urma să fie încheiată la jumătatea lunii iunie anul viitor, la timp pentru summitul organizaţiei, care va avea loc la Bruxelles, la 11 şi 12 iulie. Organizarea summitului va fi şi prima sarcină importantă a noului mandat al secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, reconfirmat în funcţie în urmă cu câteva zile de ţările membre până la sfârşitul lunii septembrie 2020./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie