2017. december 15

Földrengés Vreancea megyében

Ma reggel az Országos Geofizikai Intézet a Richter skálán 3,5 erősségű földrengést mért. A földmozgás epicentruma Vreancea megyében, mintegy 127 kilométeres mélységben volt és annak hatását 57 kilométeres körzetben lehetett észlelni. (Radio România Actualităţi)

Üdülőjegyeket kaphatnak a közszférában dolgozók

2018 január 1-től bármely közintézmény adhat üdülőjegyeket az alkalmazottainak. Egy sürgősségi kormányrendelet értelmében a jövő év júliusa és decembere között kaphatnak az alkalmazottak egy 1500 lej értékű üdülőjegyet. Az üdülőjegyek költségeinek a fedezésére 1,7 milliárd lejt irányoz elő a jövő évi költségvetés törvényének tervezete, nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Mircea dobre, idegenforgalmi miniszter. (Radio România Actualităţi)

Biztonsági kerítésekkel látják el a fővárosi metróállomásokat

Ezt Felix Stroe közlekedésügyi miniszter nyilatkozta a közszolgálati rádiónak tegnap este. Az intézkedés célja az, hogy elejét vegyék az öngyilkosságoknak és a baleseteknek. „Ezzel a rendszerrel két gond van. Egyszerű és könnyű azt megoldani, hogy a szerelvény épp ott álljon meg, ahol meg kell állnia, azonban a rendszer költséges és a felszerelése idejére sajnos fel kell függeszteni a járatokat. Rövidesen elkészülünk a költségek kiszámításával és nyilvánosságra hozzuk azokat. Úgy tervezem, hogy 2018 második harmadévében hozzáláthatunk a biztonsági rendszer felszereléséhez” – nyilatkozta a miniszter. A Metrorex egyedárúság a Közlekedési Minisztériumnak van alárendelve. A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy két nappal korábban egy fiatal nőt a metrószerelvény alá lökött egy másik nő. (Radio România Actualităţi)

A parlament két házának pénzügyi és költségvetési szakbizottságai együttes ülésen fogadták el a Román Rádiótársaság jövő évi költségvetését

18 igen és 10 nem szavazattal ma kedvező véleményezést kapott a költségvetési törvénynek a közszolgálati rádióra vonatkozó fejezete. Ennek értelmében a közrádió 2018-ban 370 millió lejt kap a költségvetésből. A parlamenti vita során a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója, Georgică Severin elmondta, hogy a jövő évben az intézménynek olyan fontos szakmai projektjei vannak, mint az egyesülés centenáriumának, illetve a romániai rádiózás 90-ik évfordulójának a megünneplése. A honatyák elfogadtak egy módosító indítványt is, amelynek értelmében 3 millió lejjel megnövelték a közrádió béralapját, azért, hogy abból fedezni tudják a zenei művészegyüttesek tagjainak a béremelését. (Radio România Actualităţi)

Csökkent a mezőgazdasági termőterületek száma

Az Országos Statisztikai Intézet mai közleménye szerint tavaly 3,422 millió mezőgazdasági termőterületet tartottak nyilván, ami 5,4%-al kevesebb, mint 2013-ban volt. Ugyancsak csökkent a mezőgazdasági művelésre szánt földterületek nagysága. Ez utóbbi 4,2% lett kisebb a 3013-as évhez és 6%-al a 2010-es viszonyítva. Az idézett statisztika szerint csökkent az egy hektárnál kisebb területen folytatott mezőgazdasági tevékenységek száma is (Rador Hírügynökség)