Summitul extraordinar al Organizaţiei de Cooperare Islamică s-a încheiat cu un apel către Donald Trump

Lideri musulmani reuniţi în cadrul summitului extraordinar al Organizaţiei Cooperării Islamice, la Istanbul, au adresat un apel comunităţii internaţionale de a recunoaşte Ierusalimul de Est drept capitala unui stat palestinian. Apelul vine după recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului de către SUA.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – La summitul din Turcia, liderii arabi şi musulmani au respins şi criticat recunoaşterea Ierusalimului capitală a Israelului de către preşedintele american, Donald Trump. Un posibil refuz al palestinienilor în privinţa implicării administraţiei americane în procesul de pace în care nu au reuşit. Predecesorii lui Donald Trump pun sub semnul întrebării eforturile diplomatice ale Washingtonului. Un oficial senior al Casei Albe a declarat, ieri, că administraţia va continua să lucreze la un plan pentru Orientul Mijlociu care să ofere cel mai bun rezultat pentru ambele părţi şi acest plan va fi prezentat atunci când momentul va fi oportun. Declaraţia lui Donald Trump a fost denunţată de palestinieni şi de alţii din regiune, care au acuzat atitudinea pro-Israel, şi mulţi au spus că e dificil pentru Mahmoud Abbas să justifice Washingtonul ca mediator.

Declaraţia lui Donald Trump nu înseamnă că a aprobat limite specifice suveranităţii israeliene în Ierusalim. Statutul oraşului vechi este o chestiune importantă pentru conducătorii din Arabia Saudită şi Egipt, care par să ajute eforturile preşedintelui Trump în Orientul Mjlociu, dar aceştia nu-şi pot permite să fie consideraţi slabi în privinţa pretenţiilor religioase ale musulmanilor sau în raport cu pretenţiile politice ale palestinienilor. Dincolo de aceste aspecte, sunt interese economice pe care şi le dispută ţările din regiune. Summitul extraordinar al Organizaţiei de Cooperare Islamică, cu 57 de membri, s-a încheiat cu un apel către Donald Trump de a-şi anula decizia, iar lumea să recunoască Ierusalimul de Est capitală a statului palestinian.

Preşedintele turc, care a găzduit reuniunea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Washingtonul nu mai poate continua să fie mediator între Israel şi palestinieni. Recep Tayyip Erdoğan încearcă pe toate căile să se impună ca actor major în regiune, dar nu va obţine nici acest rol, nici o parte din conducta de gaz pentru exporturile Israelului şi ale Ciprului spre Europa. Erdoğan pretinde că Israelul este un stat terorist, dar vrea să fie partener în exportul de gaz cu acest stat. Erdoğan are nevoie acută de sprijinul Moscovei şi al Teheranului pentru a-i controla pe kurzi, spaima lui fiind că această imensă populaţie va solicita înfiinţarea unui stat kurd. La retorica agresivă a preşedintelui Turciei liderii israelieni i-au răspuns de câteva ori că vremea Imperiului Otoman a apus demult. Procesul de pace nu are şanse să fie relansat dacă una din părţi nu acceptă medierea. În ultimii trei ani, palestinienii au respins orice alternativă şi au preferat să obţină recunoaştere la nivelul unor organisme internaţionale, fără să-şi asume vreo intenţie de negociere, cu toate că ajutorul financiar acordat de SUA este pentru procesul de pace./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie